.widget.ContactForm { display: none; }

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Η μάχη και το τείχος της Βέργας, 1826

Το τείχος της Βέργας, το οποίο σώζεται σήμερα μισογκρεμισμένο, κατασκευάστηκε προκειμένου να αποκρουσθεί ο στρατός του Ιμπραήμ και να αποφευχθεί η υποταγή της Μάνης. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 7 χλμ. από την πόλη της Καλαμάτας, στη θέση Αλμυρός.
Η μάχη που διαδραματίσθηκε στο σημείο αυτό στις 26 και 27 Ιουνίου του 1826 είναι πολύ σημαντική καθώς είναι η πρώτη φορά που ο στρατός του Ιμπραήμ αποκρούστηκε με σημαντικές απώλειες.


Η εξέλιξη των γεγονότων

Η Βέργα ήταν πέτρινο οχύρωμα που είχε κατασκευαστεί τον Ιούλιο του 1826 κοντά στο χωριό Βέργα (Σέλιτσα) της Καλαμάτας στο στρατηγικό σημείο που ήταν η μοναδική είσοδος στην δυτική Μάνη. 
Ο Ιμπραήμ αρχικά προσκάλεσε τον Μαυρομιχάλη να παραδοθεί, όταν όμως αυτός αρνήθηκε, ξεκίνησε με 7000 πεζικό και ιππείς, από την Καλαμάτα κατά της Μάνης. 
Στο χωριό Αλμυρό μαζεύτηκαν περίπου 1000 Μανιάτες υπό τον Γεωργάκη Μαυρομιχάλη και έπιασαν την Βέργα.
Επακολούθησαν τρεις διαδοχικές σφοδρότατες επιθέσεις του Ιμπραήμ, τις οποίες οι Μανιάτες απόκρουσαν κατά μέτωπο και με τα πυρά από δυο βρίκια από την θάλασσα. 
Ο Ιμπραήμ αποφάσισε τότε να επιχειρήσει απόβαση 1500 Αιγιπτίων πεζών στο Δηρό. 
Το σώμα αυτό αποβιβάστηκε και προέλασε προς τα Τσαπαλιανά, όπου κατατροπώθηκε από τα πυρά των γύρω Μανιατών. 
Ακόμα και οι γυναίκες τους υποδέχτηκαν με τα δρεπάνια στο χέρι. Μετά από σκληρό αγώνα οι Αιγύπτιοι επιβιβάστηκαν και πάλι και έφυγαν. Ο Ιμπραήμ διέταξε τότε νέα επίθεση στην Βέργα η οποία απέτυχε όπως και οι προηγούμενες.

Σημασία της μάχης
Η ηρωική και αλλεπάλληλη νίκη των Ελλήνων ήταν μια από τις λίγες δοξασμένες στιγμές του 1826. Οι Έλληνες απέκρουσαν όλες τις προσπάθειες εισβολής του στρατού του Ιμπραήμ. Ο υπεράριθμος καλά οργανωμένος στρατός των Αιγυπτίων και η οξυδέρκεια του Ιμπραήμ απέτυχαν μπροστά στην τόλμη και την αποφασιστικότητα των Μανιατών. 
Μετά την μάχη της Βέργας, η Μάνη έμεινε μέχρι το τέλος της επανάστασης αλώβητη από κάθε τουρκική επιδρομή.


Το τείχος της Βέγας:
Το τείχος της Βέργας βρίσκεται σε απόσταση περίπου 7 χλμ. από την πόλη της Καλαμάτας, στη θέση Αλμυρός.
«Βέργα» ονομάστηκε μεταφορικά το γραμμικό οχυρό ταμπούρι που κτίσθηκε με πρωτοβουλία και έξοδα Μανιατών για να φυλάει τη μεθοριακή πύλη προς την Καλαμάτα. 
Στην ίδια περιοχή προϋπήρχε ένα παρόμοιο τείχος που είχε κτισθεί για τον ίδιο σκοπό, ίχνη του οποίου δεν σώζονται.
Εκτείνεται σε όλο το μήκος της χαράδρας του Αλμυρού, από τη θάλασσα μέχρι ένα κρημνώδες και αδιάβατο σημείο του βουνού κοντά στο χωριό Κάτω Σέλιτσα. Πρόκειται για ένα τεθλασμένο μαντρότοιχο με άφθονες πολεμότρυπες. Το ύψος του έφθανε τα 2μ. και ενισχυόταν με δύο οχυρούς πύργους: δυτικά προς τη θάλασσα με τετράγωνο πύργο και ανατολικά προς το βουνό με στρογγυλή ντάπια με θέσεις για κανόνια.
Το τείχος, το οποίο σώζεται σήμερα μισογκρεμισμένο, κατασκευάστηκε προκειμένου να αποκρουσθεί ο στρατός του Ιμπραήμ και να αποφευχθεί η υποταγή της Μάνης.
Η μάχη που διαδραματίσθηκε στο σημείο αυτό στις 26 και 27 Ιουνίου του 1826 είναι πολύ σημαντική καθώς είναι η πρώτη φορά που ο στρατός του Ιμπραήμ είχε απώλειες.

Βιβλιογραφία: Η Μεγάλη Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια
ΠΗΓΗ: wikipedia
Περισσότερα γιά την σημαντική αυτή μάχη της Επαναστάσεως και γιά το τείχος της Βέργας:
mani.orgnotospress.gr, 





Printfriendly