.widget.ContactForm { display: none; }

Σελίδες

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Νεκροταφείο Παλιόπορτας, Σκιλλουντία Τριφυλία


Στη θέση Παλιόπορτα Σκιλλουντίας, στο κτήμα του Δ. Γιαννόπουλου, έγινε δοκιμαστική ανασκαφή επειδή το χωράφι ήταν γεμάτο επιφανειακά όστρακα από αγγεία. Αποκαλύφθηκε νεκροταφείο που βρίσκεται στα δεξιά του χωματόδρομου που οδηγεί από το νέο χωριό Τρανό Πλάι προς το λόφο Κάστρο και σε απόσταση 200μ. από το κλασικό νεκροταφείο στην αριστερή πλευρά του ίδιου δρόμου.


Αποκαλύφθηκαν εφτά τάφοι κιβωτιόσχημοι, τέσσερις πίθοι, μια καύση σε χάλκινο κάδο και μια καύση σε χάλκινη υδρία.
Στο βόρειο μέρος είχε περίβολο χτισμένο με διπλή σειρά λιθοπλίνθων από κογχυλιάτη και αμμόλιθο σε δεύτερη χρήση, όπως δείχνουν οι δύο ανατολικοί αμμόλιθοι που είναι επιστύλια και γόμφοι στους κογχυλιάτες.
Στην ανατολική πλευρά του νεκροταφείου ένας δεύτερος πρόχειρος τοίχος από αμμολίθους είναι μεταγενέστερος. Ανατολικότερα του δεύτερου αυτού τοίχου, βρέθηκε η γωνία κτιρίου που ο δυτικός του τοίχος συνεχίζεται.
Τάφος 1. Πίθος. Βρέθηκε μισός. Το υπόλοιπο είχε καταστραφεί παλιότερα κατά την ισοπέδωση του χωραφιού. Στο σωζόμενο τοίχωμά του έχει στρογγυλό μπάλωμα με μολύβι γύρω γύρω. Περιείχε ελάχιστα οστά.
Τάφος 2. Κιβωτιόσχημος. Βρέθηκε κάτω από τον πίθο 1. Έχει δύο καλυπτήριες πλάκες, με την επάνω επιφάνεια δικλινή. Περιείχε ένα σκελετό χωρίς Κτερίσματα.
Τάφος 3. Πίθος. Περιείχε σκελετό μικρού παιδιού ακτέριστο με το κεφάλι προς το άνοιγμα του στομίου.
Τάφοι 4 και 5. Κιβωτιόσχημοι. Περιείχαν από ένα νεκρό ακτέριστο.
Τάφος 6. Κιβωτιόσχημος. Έχει δύο καλυπτήριες πλάκες, με δικλινή την επάνω επιφάνεια. Περιείχε δύο σκελετούς με το κεφάλι προς Δ. και έναν με το κεφάλι προς τη νοτιοανατολική γωνία του τάφου. Τα οστά ήταν ταραγμένα. Ανάμεσα στα χέρια των δύο νεκρών βρισκόταν δακρυδόχος και λίγο πάνω από τη λεκάνη λύχνος. Κοντά στο κεφάλι του τρίτου νεκρού ήταν τοποθετημένος λύχνος. Κοντά στα πόδια των δύο σκελετών βρέθηκαν τμήματα σιδερένιας στλεγγίδας που σώζουν υπόλοιπα υφάσματος. Κατά την αφαίρεση των σκελετών βρέθηκε στη βόρεια πλευρά του τάφου και τρίτος λύχνος.


Τάφος 7. Κιβωτιόσχημος. Περιείχε ένα σκελετό. Βρέθηκαν ένας λύχνος μελαμβαφής, τρεις δακρυδόχοι, χάλκινος δίσκος κατόπτρου, κοντά στη δεξιά κνήμη τρία σιδερένια καρφιά, στο κεφάλι χάλκινο νόμισμα.
Τάφος 8. Πίθος. Περιείχε τρεις σκελετούς με τα κεφάλια προς τον πυθμένα. Στο αριστερό μέρος ήταν τοποθετημένος χάλκινος κάδος με δύο κινητές λαβές που περιείχε ίχνη τέφρας, υπολείμματα από καμένα οστά και υπόλειμμα από ύφασμα· επίσης δίωτος μικρός αμφορέας, δίωτος οξυπύθμενος αμφορέας, μία οινοχόη με διπλή λαβή, σιδερένια στλεγγίδα και λύχνος. Στο δεξί μέρος του πίθου υπήρχαν λύχνος, χάλκινος δίσκος πτυκτού κατόπτρου, πυξίδα μελαμβαφής με το πώμα της, αρυβαλλόσχημη λήκυθος και λύχνος με πεταλόσχημη λαβή. Σε απόσταση 0,45μ. από τον πίθο βρέθηκε χάλκινος κάδος καλυμμένος με αμμόπλακα που περιείχε καμένα οστά.
Τάφος 9. Κιβωτιόσχημος. Βρίσκεται κάτω από τον ανατολικό τοίχο. Περιείχε ένα σκελετό ακτέριστο.
Τάφος 10. Πίθος καλυμμένος με τμήμα από λουτήρα. Περιείχε ελάχιστα οστά.
Τάφος 11. Κιβωτιόσχημος. Περιείχε ένα νεκρό ακτέριστο.
Μεταξύ του τάφου 1 και του τάφου 8 βρέθηκε χάλκινη τεφροδόχος υδρία «ηλειακή» καλυμμένη με πλάκα από κογχυλιάτη. Περιείχε οστά και μαρμάρινο αλάβαστρο.
Στη γωνία του περιβόλου βρέθηκε μαρμάρινο ανδρικό κεφάλι (αριθ. ευρ.Λ.916) και στο μέσο της εξωτερικής του πλευράς πεσμένο ανάποδα το κάτω μέρος επιτύμβιας στήλης από κογχυλιάτη καλυμμένο με στούκο. Σώζεται το κάτω μέρος ανδρικής και γυναικείας μορφής και στην κάτω ζώνη ανάγλυφος κάνθαρος (αριθ. ευρ.Λ.917).

Ισμήνη Τριάντη -Α.Δ. 33 (1978) B1- Χρονικά. Σελ.77