.widget.ContactForm { display: none; }

Σελίδες

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Το αρχαίο DNA αποδεικνύει ότι ο Γρύπας Πολεμιστής ήταν Έλληνας


Σε μια αξιοσημείωτη νέα αποκάλυψη, πρόσφατες μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι δείχνουν ότι ο «Γρύπας Πολεμιστής» ήταν ελληνικής καταγωγής . Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσίευσε το περιοδικό Science , ήταν μέρος μιας μελέτης τριών μερών που επιβλήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, αμφισβητώντας (καταρρίπτοντας ) προηγούμενους ισχυρισμούς ότι ήταν αλλοδαπής καταγωγής.
«Όταν εξετάζουμε την άνοδο του μυκηναϊκού πολιτισμού, το αρχαίο DNA υποστηρίζει (Δεικνύει) την ιδέα ότι ήταν ένα τοπικό φαινόμενο , όχι κάτι που εισήχθη από έξω», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της επιστημονικής δημοσίευσης Jack Davis. Ήταν ο καθηγητής του UC Classics και επικεφαλής του τμήματος που, μαζί με τη σύζυγό του Σάρον Στόκερ το 2015, ανακάλυψαν τον τάφο του «Γρύπα Πολεμιστή» .
Ο πολεμιστής θάφτηκε σε έναν ελαιώνα έξω από την ακρόπολη της Πύλου. Αν και ο αρχαιολόγος Carl Blegen είχε εξερευνήσει τον ελαιώνα τη δεκαετία του 1960, δεν βρήκε τίποτα.
Τα ευρήματά τους είχαν μεγάλη σημασία για ιστορικούς, συναδέλφους αρχαιολόγους και γενετιστές. Βοήθησαν να διευκρινιστούν τα πρότυπα μετανάστευσης των ανθρώπων πριν από πέντε έως επτά χιλιάδες χρόνια, των οποίων η καταγωγή είχε αναμειχθεί όταν εντάχθηκαν στον αυτόχθονα πληθυσμό της Ελλάδας .
«Αυτή η έρευνα αντιμετωπίζει ένα μεγαλύτερο ερώτημα», πρόσθεσε ο Ντέιβις. «Από πού κατάγονται οι Έλληνες; Δεν είχαμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτό το ερώτημα χωρίς να εξετάσουμε τις γενετικές σχέσεις». Ήταν η χρήση νέων επιστημονικών τεχνικών που απέδειξε την ελληνική καταγωγή του «Γρύπα πολεμιστή». Αυτό σήμαινε ότι τα μεταναστευτικά πρότυπα που μελετούσαν είχαν πολύ μικρό αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία εκείνης της εποχής.


Οι ελληνικές ρίζες του «Γρύπα Πολεμιστή»: Ιστορία και επιστήμη συμπίπτουν
Η έρευνα στα λείψανα του Γρύπα Πολεμιστή, καθώς και άλλων 726, επιβεβαίωσε ότι ήταν κάτοικοι της περιοχής πριν και κατά την Εποχή του Χαλκού. Η Σάρον Στόκερ, η σύζυγος του Ντέιβις, τόνισε ότι ο Μυκηναίος Βασιλιάς «δεν έφερε κανένα ίχνος στεπικής καταγωγής, αν και δεκάδες τάφοι ελίτ και ταπεινότεροι στην Ελλάδα το έκαναν».
Αρχικά ήταν αρκετά δύσκολη η διεξαγωγή έρευνας λόγω των νεκρικών τελετών των Μυκηνών. Ωστόσο, η ομάδα του Στόκερ μπόρεσε να πάρει δείγματα από τον τάφο του Πολεμιστή που είχε διατηρήσει το αρχαίο DNA του. Αυτά τα δείγματα βοήθησαν στη συνέχεια να φωτιστεί η σχέση μεταξύ ανθρώπων όπως ο Πολεμιστής, καθώς και των τόπων στα οποία ζούσαν.
«Η ομάδα δεν ανακάλυψε τον τάφο του θρυλικού βασιλιά Νέστωρα… ούτε τον τάφο του πατέρα του, του Νηλέα », επιβεβαίωσαν οι Stocker και Davis. «Αλλά αυτό που ανακάλυψαν ήταν ίσως ακόμη μεγαλύτερης σημασίας», καθώς ήταν «ο τάφος ενός από τους [πιο ισχυρούς] άνδρες που έθεσαν τα θεμέλια για τον μυκηναϊκό [πολιτισμό], τον πρώτο στην Ευρώπη». (από τους πρώτους... Ήταν και ο Μινωικός...!)


Η Ελλάδα μυθοποιήθηκε την εποχή του Ομήρου
Το μυθολογικό έργο του Ομήρου αναδύθηκε σαν φοίνικας από τις στάχτες το 1939 κατά τη διάρκεια της έρευνας που οδήγησε στον CW Blegen -καθηγητή Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι- και στον Κωνσταντίνο Κουρονιώτη -ο Έλληνα ομόλογό του- να ανακαλύψουν το Παλάτι του Βασιλιά Νέστορα. Ο Νέστορας, ο μυθολογικός γιος του Νηλέα και εγγονός του Ποσειδώνα, ήταν ένας από τους θρυλικούς ηγέτες των δυνάμεων κατά της Τροίας στον Τρωικό πόλεμο.
Στη συνέχεια, το 2015, ήρθε μια άλλη εκπληκτική ανακάλυψη: ο τάφος του «Γρύπα Πολεμιστή», δηλαδή ο τάφος ενός ιδρυτή πατέρα του μυκηναϊκού πολιτισμού. Αργότερα, έγιναν επίσης οι ανασκαφές δύο ακόμη οικογενειακών θησαυροφυλακίων με εξαιρετική διακόσμηση με χρυσό και πετράδια.
Η αναδόμηση του προσώπου πρόσφερε στους ιστορικούς μια γεύση από τα χαρακτηριστικά του Γρύπα Πολεμιστή. Ωστόσο, η κρύπτη του βασιλιά των Μυκηναίων, στην οποία θάφτηκε πριν από περίπου 3.500 χρόνια, ανέδειξε αμέσως την ιστορική του σημασία.
Τα αντικείμενα και οι θησαυροί που ήταν θαμμένοι μέσα έδειχναν ότι ήταν ένα πλούσιο άτομο που είχε παίξει θρησκευτικούς, στρατιωτικούς και πολιτικούς ρόλους στη μυκηναϊκή κοινωνία.
Ο τάφος του « Γρύπα Πολεμιστή» περιέχει μόνον έναν σκελετό, λένε οι ερευνητές κάτι που τους επιτρέπει να σχηματίσουν μια καλύτερη εικόνα για το ποιος ήταν, γιατί επιλέχθηκαν αυτά τα συγκεκριμένα στοιχεία για να τον συνοδεύσουν στο ταξίδι του στον κάτω κόσμο και ό, τι αυτές οι ανακαλύψεις αποκαλύπτουν σημαντικά τεκμήρια σχετικά με την αυγή του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. 
Ο Γρύπας Πολεμιστής στηριζόταν στην πλάτη του, με ένα μακρύ σπαθί με χρυσή λαβή και ένα δίδυμο στιλέτο στο στήθος του. Στα πόδια του βρέθηκαν περισσότερα χρυσά κύπελλα και πολύτιμα κοσμήματα. Μια πλάκα από ελεφαντόδοντο με χαραγμένο το σύμβολο ενός γρύπα σε ένα βραχώδες τοπίο στηριζόταν ανάμεσα στα πόδια του με μπρούτζινες ταινίες που πιθανότατα βγήκαν από την πανοπλία του και δόντια αγριόχοιρου από κράνος πολεμιστή. Ο Αχάτης Μάχης της Πύλου, που απεικονίζει έναν νικητή πολεμιστή, ανέδειξε επίσης τη στρατιωτική ικανότητα του πολεμιστή.


Γεγονός που ανακαλύφθηκε από τη μυθοπλασία: Η κληρονομιά του Πολεμιστή
Αυτό που κατάφεραν ο Ντέιβις και η Στόκερ ήταν ο διαχωρισμός του γεγονότος από τη μυθοπλασία. Τα ευρήματά τους απέδειξαν ότι ο Πολεμιστής ήταν ένας εξέχων ηγέτης της γενιάς του στη μυκηναϊκή κοινωνία -κάποιος που θα κυβερνούσε στην αρχή του μυκηναϊκού πολιτισμού, όταν χτίστηκαν τέτοιοι υπέροχοι τάφοι για την προνομιούχα τάξη των ελίτ των Μυκηνών.
Πριν από το θάνατό του, ο Μυκηναίος βασιλιάς θα διέμενε δίπλα στο παλάτι στην ακρόπολη του Άνω Εγκλιανού. Οι τοιχογραφίες εκείνη την εποχή διακοσμούσαν πέτρες κομμένες σε μινωικό ρυθμό, εξου και το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα πάνω από 1.500 αντικείμενα με τα οποία θάφτηκε ήταν επίσης είτε Μινωικού ρυθμού είτε Κρητικής κατασκευής.
«Η ομορφιά αυτού», όπως τονίζει ο Wolfgang Hawk του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία, «είναι ότι τα φέρνει όλα μαζί σε μια μεγαλύτερη αφήγηση». Με άλλα λόγια, η αποκάλυψη του αρχαίου DNA του «Γρύπα Πολεμιστή» ήταν σημαντική για δύο λόγους.
-Πρώτον, βοήθησε τους γενετιστές και τους ανθρωπολόγους να κατανοήσουν καλύτερα τον αντίκτυπο των μεταναστευτικών προτύπων κατά την Εποχή του Χαλκού στον αυτόχθονα πληθυσμό της Ελλάδας.
-Δεύτερον, αποδεικνύοντας την ελληνική καταγωγή του αριστοκράτη, έδωσε κάποια εικόνα για την ερώτηση του Τζακ Ντέιβις» σχετικά με την καταγωγή των Ελλήνων, εξήγησε ο Χοκ.
Στην περίπτωση του «Γρύπα Πολεμιστή» Griffin Warrior, η απάντηση είναι η Ελλάδα, η πατρίδα στην οποία κυβέρνησε. «Αυτό το είδος μελέτης είναι κρίσιμο για την κατανόηση της αρχαίας ιστορίας της μυκηναϊκής περιοχής και του ρόλου των Μυκηναίων στη διαμόρφωση αυτής της ιστορίας», είπε ο Schepartz.


Αναδημοσιεύετε από τον ιστότοπο Αρχαιογώμων
Αρχική πηγή: greekreporter.com
Επίσης: