.widget.ContactForm { display: none; }

Σελίδες

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Κάστρο Στόμιο, Τριφυλία


Το κάστρο βρίσκεται μεταξύ των χωριών Ανω Φιγάλεια και Πλατάνια, σε ένα λόφο (υψόμετρο 360μ.) που φέρει το τοπωνύμιο Παλιόκαστρο ή Κόρακας και προσεγγίζεται με μια γέφυρα. Το Κάστρο Στόμιο, που βλέπει από ψηλά τον ποταμό Νέδα, υψώνεται πάνω από την κοιλάδα του ποταμού στην βόρεια πλευρά του.
Για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε ως μεσαιωνικό κάστρο από τον F.C. Pouqueville (1827, ν. 5:506-7). Η θέση και τα αρχαία περίχωρά της αναφέρονται πρώτη φορά από τον Frederick Cooper και τον J. Wilson Meyers (1981).

Το μικρό φρούριο στα δυτικά της θέσης διατηρείται ακόμη και σήμερα. Η γραμμή που ακολουθούσε το οχυρωματικό τείχος μπορεί να αναπαρασταθεί με δυσκολία. Δύο πύργοι χτισμένοι από πέτρα και κονίαμα σώζονται έως το ύψος 3 μ. περ. και είναι ορατοί από μεγάλη απόσταση.
Για την κατασκευή του φρουρίου χρησιμοποιήθηκε πέτρα, κονίαμα και κεραμίδια. Το κονίαμα είναι ροζ χρώματος, και ιδιαίτερα σταθερό και σκληρό, πράγμα που δικαιολογεί τη διατήρηση των πύργων σε καλή κατάσταση. Τα σπίτια του βρίσκονται εκτός του φρουρίου, είναι χτισμένα με πέτρες.
Μία δεξαμενή έχει ενσωματωθεί στα θεμέλια ενός πύργου στην κορυφή. Η περιοχή υδροδοτείται επαρκώς από τα νερά του ποταμού Νέδα, ο οποίος χάνεται στη συνέχεια στο περίφημο «στόμιο» της αρχαιότητας, που βρίσκεται εκεί κοντά. Μια πηγή, 300 μ. βορειοανατολικά της θέσης, τροφοδοτεί έναν υδρόμυλο. Και η πηγή και ο υδρόμυλος βρίσκονται κοντά σε μια γέφυρα του δέκατου ένατου αι. πάνω από τον Νέδα.
Με εξαίρεση το φρούριο και τον σωζόμενο πύργο του, το κάστρο είναι εντελώς ερειπωμένο. Το ίδιο ισχύει και για τα σπίτια και γι'αυτό είναι δύσκολο να αναπαρασταθεί η αρχική τους εικόνα. Η γέφυρα διατηρείται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση.



Είκοσι σπίτια περίπου είναι χτισμένα σε τέσσερις έως πέντε αναβαθμίδες στην κατωφέρεια της νοτιοανατολικής πλαγιάς. Τα σπίτια είναι ανεξάρτητα χτισμένα μεταξύ τους ενώ κτήρια ειδικής χρήσης δεν βρέθηκαν. Ο πληθυσμός στους μεσαιωνικούς και μετέπειτα χρόνους μας είναι άγνωστος καθότι το κάστρο δεν αναφέρεται σε κάποια απογραφή. Υπάρχει ωστόσο έγγραφο της Βενετικής εποχής που αναφέρετε σε Μοναστική περιουσία δίπλα στην "Γέφυρα" και πιθανόν να εννοεί το κάστρο του Στομίου.
Δεν εντοπίστηκαν δρόμοι κοντά στη θέση, ωστόσο η παλιά γέφυρα που υπάρχει υποδηλώνει το πέρασμα ενός σημαντικού δρόμου πάνω από τον ποταμό Νέδα.
Η χρήση κεραμιδιών και κονιάματος υποδεικνύει χρονολόγηση του κάστρο του Στομίου στην εποχή της Φραγκοκρατίας ή στην Οθωμανική περίοδο, ενώ χαμηλότερα στον λόφο έχουν βρεθεί κεραμικά αποτμήματα της Βυζαντινής περιόδου.
Η γέφυρα (εικόνα κάτω) και ο ερειπωμένος νερόμυλος ανάγονται στον δέκατο ένατο αι., αλλά μπορεί να υπήρχαν πρόγονοί τους την εποχή του Μεσαίωνα αφού κοντά στην γέφυρα υπάρχουν τα απομεινάρια μιας ακόμα παλαιότερης.


"Σπίτια του Μορέα, Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου (1205-1955)" Επιμέλεια FredricK A. Cooper.
Kostis Kourelis, Helen Bradley Foster, Mery B. Coulton, Joseph D. Alchermes