.widget.ContactForm { display: none; }

Σελίδες

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Προάστειο Μεσσηνιακής Μάνης: Μυκηναϊκός Θαλαμοειδής τάφος και αρχαίο λατομείο


Το Προάστειο είναι κτισμένο στην δυτική πλευρά του Tαϋγέτου με πανοραμική θέα, ασκώντας εποπτεία σ' ολόκληρο το Mεσσηνιακό κόλπο. Βρίσκεται 6 χιλιόμετρα ανατολικά της Καρδαμύλης. 
Στα ανατολικά του χωριού υπάρχει αρχαίο λατομείο πωρόλιθου με ίχνη εξόρυξης ορθογώνιων ογκόλιθων. Στο ίδιο σημείο λειτουργεί και σύγχρονο λατομείο. Στην περιοχή αυτή βρέθηκε και ανασκάφηκε ένας μυκηναϊκός θαλαμοειδής τάφος ενώ υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη και άλλων τάφων εντός του λατομείου.  

Μυκηναϊκός θαλαμοειδής τάφος
Σε απόσταση 150μ. περίπου νότια του σύγχρονου λατομείου πωρολίθου ιδιοκτησίας αφών Χιουρέα ανασκάφηκε θαλαμοειδής μυκηναϊκός τάφος, λαξευμένος στο φυσικό πωρολιθικό πέτρωμα (εικ. κάτω)1. Τον τάφο υπέδειξε στην Υπηρεσία μας ο πρόεδρος της κοινότητας Προαστίου Περδικέας, ο οποίος, όπως μας πληροφόρησε, γνώριζε την ύπαρξή του από παιδί.


Όπως διαπιστώσαμε στον ίδιο χώρο του σημερινού λατομείου προϋπήρχε αρχαίο λατομείο που απλωνόταν σε μεγάλη ακτίνα στη γύρω περιοχή.
Ο τάφος έχει προσανατολισμό Α.-Δ., με είσοδο προς Δ. Ο θάλαμός του, σχεδόν κυκλικός, έχει μέγιστη διάμετρο 3 και ελάχιστη 2,60μ., ενώ το μέγιστο ύψος του φθάνει το 1,55μ.
Στα τοιχώματα του θαλάμου διακρίνονται αμυδρά τα ίχνη του εργαλείου λάξευσης, ενώ από τη νότια πλευρά της οροφής έχει καταπέσει ένα μικρό τμήμα δημιουργώντας μια οπή. Στη βορειοανατολική πλευρά του θαλάμου βρέθηκε στο δάπεδο μικρός λάκκος ανακομιδής, διαστ. 0,40x0,28 και βάθ. 0,15μ., χωρίς ευρήματα. Ο δρόμος του τάφου, μακρύς και επιβλητικός, είναι με επιμέλεια λαξευμένος στο πωρολιθικό πέτρωμα. Οι διαστάσεις του είναι: μήκος 9,20, πλάτος 1,34-1,75 και ύψος 1,80μ. Πάνω από το στόμιο του τάφου (πλ. 0,97μ.), το τριγωνικό μέτωπο είναι εξαιρετικά καλά λειασμένο.  Ο τάφος ήταν ολοκληρωτικά συλημένος και δεν βρέθηκαν στο εσωτερικό του ευρήματα. Εξωτερικά της εισόδου του θαλάμου, στη δεξιά πλευρά του στομίου, βρέθηκαν ελάχιστα συγκεντρωμένα όστρακα, μεταξύ των οποίων το στέλεχος μιας υψίποδης κύλικας.
Μια πρώτη επιφανειακή έρευνα που έγινε στη περιοχή του αρχαίου λατομείου έδειξε ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί η ύπαρξη και άλλων θαλαμοειδών τάφων στο χώρο αυτό.


Βιβλιογραφία:
ΑΔ 50 (1995) Β1 Σελ.: 171
Σημειώσεις:
1. Η επίβλεψη της ανασκαφής έγινε από την έκτακτη αρχαιολόγο της Εφορείας Ευαγγ. Μαλαπάνη και η σχεδιαστική αποτύπωση του τάφου από το σχεδιαστή Απ. Θωμόπουλο.



Εικόνες κάτω: Μέτωπο εξόρυξης στο αρχαίο λατομείο Προαστείου