.widget.ContactForm { display: none; }

Σελίδες

Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Κρυονέρι Τριφυλίας: Αρχαίο φυλάκιο


Στην τοποθεσία Πούσια ή Παλιόλακκα, 1100μ. σε ευθεία γραμμή ΝΔ από το Κρυονέρι εντοπίζονται αρχαιότητες που πιθανότητα ανήκουν σε αμυντική μονάδα των Ελληνιστικών χρόνων. Στην περίπτωση αυτή η θέση θα πρέπει να ενταχθεί στο σύνολο των οχυρώσεων της Μεσσηνίας που κατασκευάστηκαν μετά την απελευθέρωση από τους Σπαρτιάτες το -369.
Το φυλάκιο στην θέση Πούσια θα πρέπει να επόπτευε την σημαντική αρχαία οδό που πέρναγε στα Δ από το οροπέδιο της Τριπύλης και ένωνε την νέα πρωτεύουσα, την αρχαία Μεσσήνη, με τις Ακτές του Ιονίου όπου υπήρχε το λιμάνι της αρχαίας Κυπαρισσίας. Προς Β επόπτευε το μεγαλύτερο μέρος της μεγάλης πεδιάδας του Σουλιμά ελέγχοντας την κίνηση σ΄αυτήν.


Εντοπισμός 1981[1]
Το 1981, στη θέση Πούσια, μετά από υπόδειξη των Γ. Κοσμά και Κ. Παναγούλη, κατοίκων Κοπανακίου, επισημάνθηκε πύργος ελληνιστικών χρόνων, σχήματος τετραγώνου στην κάτοψη, με ένα εσωτερικό χώρισμα και είσοδο στα νότια. Σώζεται σε ύψος 1,50μ. από την επιφάνεια του εδάφους, ενώ η τοιχοδομία, με μεγάλες ορθογωνικές, δουλεμένες, ασβεστολιθικές πέτρες, θυμίζει τα τείχη της Μεσσήνης.

Αυτοψία 2004[2]
Έγινε αυτοψία σε απόσταση περίπου 1 και πλέον χλμ. νοτιοδυτικά του χωριού Κρυονέρι, στην τοποθεσία Πούσια ή Παλιόλακκα, η οποία είναι διαμορφωμένη, πράγματι, ως εκτεταμένη εδαφική κοιλότητα (λάκκα), ώστε να αιτιολογείται το δεύτερο τοπωνύμιο, και χαρακτηρίζεται από σχιστολιθικό ασβεστόλιθο. Από το πέτρωμα αυτό έχουν διαμορφωθεί μάνδρες- ξερολιθιές για τις εκεί αγροτικές ιδιοκτησίες, όπου καλλιεργούνται με σπαρτά.
Σε θέση με εμφανή εδαφική έξαρση και πυκνή συσσώρευση λίθων από το τοπικό πέτρωμα εντοπίζεται ενδιαφέρουσα, μεγάλων διαστάσεων, κατασκευή. Μέσα στα πυκνά σκίνα διακρίνονται τμήματα τοίχου χτισμένου κατά το ισόδομο σύστημα, με μέγιστο φαινόμενο ύψος 1μ. περίπου.
Περισυνελέγησαν τμήματα κεράμων και λεπτότεχνα όστρακα, πιθανώς ελληνικών χρόνων συνδεόμενα με το κτίσμα, το οποίο, με μια πρώτη ματιά, δίνει την εντύπωση αρχαίου φυλακίου.
Η τοποθεσία έχει εκπληκτική θέα προς το Ιόνιο με ορατό από εκεί το «Κάστρο» της Κυπαρισσίας και τον αρχαιολογικό χώρο στη θέση Ελληνικό Μουριατάδας. Η θέση καταχωρίστηκε ως αρχαιολογική και χρήζει περαιτέρω έρευνας, αφού προηγηθεί εκτεταμένος καθαρισμός.

[1]Αρχαιολογικό Δελτίον 36 (1981). Σελ: 155
[2]Αρχαιολογικό Δελτίο 56-59 (2001- 2004). Σελ:462
-Οι φωτογραφίες του αρχαιολογικού χώρου στην θέση Πούσια είναι από τον Klearchos Kapoutsis τον οποίον ευχαριστώ θερμά για την ευγενική παραχώρησή τους.