Θολωτός τάφος 1
Η διάµετρος του θόλου του τάφου αυτού, ο οποίος καλυπτόταν ως το επίπεδο του ανωφλιού του µε λιθεπένδυτο τύµβο, που διαθέτει αναληµµατικό περίβολο, υπολογίζεται σε 10µ. και η τοιχοποιία του εµφανίζεται αρκετά επιµεληµένη, αποτελούµενη από πλάκες σχιστόλιθου. Το «στόµιον» του τάφου είχε τις εξής διαστάσεις: µήκος 4,9µ. και πλάτος 1,45µ. µε προσανατολισµό Β.Β∆.-Ν.Ν∆.., ενώ ήταν κατασκευασµένο από καλά δουλεµένες ασβεστολιθικές λιθόπλινθους µε διαστάσεις που ποικίλλουν κατά δόµους. Το συνολικό µήκος του «δρόµου» αυτού του τάφου είναι 6µ. Τα τοιχώµατα του «δρόµου» έχουν κατασκευαστεί από µικρούς επίπεδους ασβεστόλιθους, αλλά προς το µέσον έχουν
χρησιµοποιηθεί και ογκωδέστεροι, σχεδόν ακατέργαστοι. Τα τοιχώµατα στενεύουν προς το «στόµιον», ενώ διευρύνονται στην είσοδο που φράσσεται από χαµηλή αργολιθοδοµή ύψους 0,55-0,6 µ.
Πρόκειται για πρώιµο µνηµείο: η γραπτή κεραµική της επίχωσης του δρόµου ανήκει στις ΥΕ Ι και ΙΙ. Ίσως, η διάρκεια χρήσης του µνηµείου να επεκτείνεται και κατά την ΥΕ ΙΙΙΑ-Β περίοδο. Σήµερα βρίσκουµε µόνο υπολείµµατα αυτού του κάποτε πλούσια κτερισµένου τάφου. Από το δρόµο προέρχονται αιχµές βελών από οψιανό και πυρίτη, πολλά λίθινα αντικείµενα, πήλινα σφονδύλια, οστέινη περόνη, ελεφάντινο κοµβίο, µυκηναϊκό ειδώλιο. Στο νεκρικό θάλαµο πρέπει να υπήρχε αλληλοδιαδοχή ταφών, δεν δίνεται όµως ο ακριβής αριθµός τους. Κατά τον καθαρισµό του δαπέδου, στο ΒΑ. τµήµα βρέθηκαν κοµµάτια από ανθρώπινο κρανίο, 11 άριστα δουλεµένες αιχµές βελών από καστανέρυθρο πυριτόλιθο και όστρακα πιθαµφορίσκου. Στο Β.Β∆. τµήµα αιχµές βελών από πυριτόλιθο, µεγάλος χάλκινος ήλος µε χρυσεπένδυτες κεφαλές προερχόµενος από µεγάλο µυκηναϊκό ξίφος ή εγχειρίδιο και όστρακα άλλου πιθαµφορίσκου. Στο Ν.Ν∆. τµήµα εντοπίστηκε κεραµική της ΥΕ ΙΙ Α περιόδου.
Θολωτός τάφος 2
Βρίσκεται 100µ. Α. του πρώτου θολωτού τάφου, ο οποίος καλύπτεται από χαµηλό τύµβο. Υπολογίζεται ότι είναι εξίσου µεγάλος µε τον πρώτο, αν όχι και µεγαλύτερος. Το «στόµιον» του τάφου αυτού βρίσκεται στα Ν. και έχει µήκος 3,6µ. περίπου, υπολογιζόµενο από το µεγάλο µονοκόµµατο ανώφλι που εντοπίστηκε στη θέση του, ενώ περιείχε κεραµική της ΥΕΙ.
Από την επιφανειακή έρευνα της γύρω περιοχής μαρτυρείται ανθρώπινη δραστηριότητα από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους, -2050 έως +400.
Οι τάφοι στο Μετσίκι δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση σήμερα. Το στέγαστρο από λαμαρίνες που τοποθετήθηκε στον πρώτο τάφο έχει διαβρωθεί, ενώ στο δεύτερο τάφο τελευταία διαπιστώθηκαν λαθρανασκαφές (Εφημερίδα ΟΙ ΡΙΖΕΣ, Σεπτ.-Δεκ. 1999).
Βορειότερα από το ύψωμα Μετσίκι ερευνήθηκαν τρεις μικρών διαστάσεων θολωτοί τάφοι (διάμετρος θόλου 4-4,1 μ.) στη θέση "Αηλιάς" κοντά στο Χαλκιά, ένα επίσης στο Σουλιμοχώρι της ομώνυμης πεδιάδας, οι οποίοι απέδωσαν αρκετά ευρήματα της ΥΕ εποχής.
ΕΥΡΗΜΑΤΑ:
Κτερίσματα θολωτού τάφου. Αγγεία καθημερινής χρήσης. Αιχμές βελών από πυριτόλιθο. Ανήκαν πιθανόν στον οπλισμό νεκρού πολεμιστή. Χρονολόγηση: -1500
Λεπίδες δρεπανιού από πυριτόλιθο,για γεωργικές ή οικοτεχνικές δραστηριότητες. Συνόδευαν τον νεκρό στη μεταθανάτια ζωή Χρονολογική περίοδος: Ύστερη Εποχή του Χαλκού -1500 |
Βιβλιογραφία:
Αρχαιολογικό Δελτίο: Χατζή 1982, 137-138., Χατζή 1983, 111-3, Χατζή 1984α, 78-9. Χατζή 1984β, 262-8, Χατζή 1985, 103-6, Χατζή 1986, 42, Χατζή 1996-1997, 536-539.