.widget.ContactForm { display: none; }

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Προϊστορικά Κύθηρα και Αντικύθηρα

 Τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, δυο νησιά με ιστορία αιώνων έχουν να επιδείξουν έναν τεράστιο πλούτο σε αρχαιολογικούς-ιστορικούς χώρους και ευρήματα.

  Οι λάτρεις της ιστορίας και του πολιτισμού μπορούν να περιηγηθούν στο σπήλαιο «Χουστή» στο Διακόφτι Κυθήρων, όπου οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως ευρήματα του 5000 π.Χ. ενώ με κάποια δυσκολία μπορούν επίσης να ανηφορίσουν στον λόφο του Παλαιοκάστρου όπου ήταν η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού. Στον χώρο υπάρχει ο ναός των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, που κτίστηκε στη θέση του αρχαίου ιερού των Διοσκούρων, Κάστορα και Πολυδεύκη. Λίγο πιο πάνω, γύρω από τον ναό του Αγίου Γεωργίου του Βουνού, με πρόσφατες ανασκαφές εντοπίστηκε ένα ιερό που άρχισε να λειτουργεί από τα γεωμετρικά χρόνια.

  Στην Παλαιόπολη, μετά από πληροφόρηση που θα ζητήσει από το προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να δει πολλούς μινωικούς θαλαμοειδείς τάφους καθώς και το σωζόμενο τμήμα του Κάστρου που φύλαγε το λιμάνι της Σκάνδειας έως τα πρωτοβυζαντινά χρόνια (7ος αι.). Στον δρόμο προς τον Αυλέμονα όπως και στην οδό Αρχιμανδρίτου Μόρμορη, στον δρόμο προς το Διακόφτι, φαίνονται ακόμα τα αρχαία λατομεία με τον χαρακτηριστικό τρόπο κοπής.

Κωδικός:Κ/ΕΑΜ/A1/4278
Θέση:Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Κατηγορία:Κόσμημα
Είδος:Κόσμημα Περίαπτο
Χρονολόγηση:15ος αιώνας - 14ος αιώνας π.Χ.
Κατάσταση Διατήρησης:Ακέραιο
Υλικό:Χρυσός
Περιγραφή:Τέσσερα (4) μικρά χρυσά κοκκιδωτά κρινοειδή κοσμήματα. Από τους θαλαμωτούς τάφους των Κυθήρων. 15ος - 14ος αι. π.Χ. Ύψος 0,03μ. Προθήκη μ3.
  Τα Κάστρα των Κυθήρων δεν μπορούν παρά να σας εντυπωσιάσουν. Η Παλαιόχωρα, βυζαντινή πολιτεία αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο, στέκει αγέρωχη, όπως την άφησε ο θρυλικός πειρατής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα που την κατέστρεψε το 1537. Στο Κάστρο του Μυλοποτάμου θα θαυμάσετε τις βυζαντινές εκκλησίες, ενώ από το Κάστρο της Χώρας, το οποίο πρόσφατα συντηρήθηκε και αναστηλώθηκε, μπορείτε να αφεθείτε στη μαγευτική θέα μέχρι τα Αντικύθηρα και την Κρήτη! Πολύ καλά διατηρείται και είναι εύκολα επισκέψιμο το Καστέλο στον Αυλέμονα, ένα οχυρό που φύλαγε, τα χρόνια της Βενετοκρατίας, το νέο λιμάνι που άρχισε να χρησιμοποιείται μετά την πρόσχωση του λιμανιού στη Σκάνδεια.


Παλαιοχώρα- Κήθυρα

  Τα τελευταία χρόνια η αρχαιολογική σκαπάνη ερευνά συστηματικά και την «Αίγιλα», στα Αντικύθηρα. Πρόκειται για μια τειχισμένη πόλη 300 περίπου στρεμμάτων του 4ου π.Χ. αιώνα της οποίας οι κάτοικοι είχαν ως κύρια ασχολία την πειρατεία κατά των περαστικών πλοίων από το Αιγαίο προς τη Δύση. .



Τόσο στη «Χουστή», όσο και στην «Αίγιλα», οι ανασκαφές που διενεργούνται κάθε Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο προσφέρουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να ξεναγηθεί στους χώρους της ανασκαφής από τους αρχαιολόγους, και αν επιθυμεί να βοηθήσει και ο ίδιος εθελοντικά.


Για όποιον επισκεφτεί τα Κύθηρα θα ήταν παράλειψη να μην επισκεφτεί και να μην θαυμάσει από κοντά τα αρχαιολογικά ευρήματα που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στη Χώρα. Ο χώρος που στεγάζετε το μουσείο έχει παραχωρηθεί από τον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο. Το Μουσείο έχει δύο αίθουσες. Η πρώτη, η κύρια αίθουσα, στα δεξιά περιλαμβάνει ευρήματα των Προϊστορικών και Κλασικών κυρίως χρόνων από το νησί με βασικό το μαρμάρινο λιοντάρι του 6ου αι. π.Χ., εύρημα των αρχών του 19ου αι., το οποίο μάλλον προέρχεται από το Παλαιόκαστρο. 
Στη δεύτερη αίθουσα, η οποία είναι και μικρότερη, παρουσιάζονται ευρήματα από πρόσφατες ανασκαφές και νεότερα, ενετικά κυρίως, δείγματα της ιστορίας του νησιού, όπως πέτρινα οικόσημα της περιόδου της Ενετοκρατίας, επιτύμβιες πλάκες, ενώ ξεχωρίζει το μαρμάρινο άγαλμα, σύμπλεγμα της Αφροδίτης και του Έρωτα, πιθανόν έργο της Αναγέννησης το οποίο ίσως προέρχεται από τη Βενετία. Επίσης στο μουσείο παρουσιάζονται δείγματα προϊστορικών αγγείων, μινωικής και μυκηναϊκής περιόδου κυρίως από την Παλαιόπολη, μαρμάρινα γλυπτά, κεραμικά, επιγραφές, νομίσματα. Λόγω έλλειψης χώρου πολλά από τα ευρήματα εκθέτονται στο Αρχαιολογικό Μουσείου Πειραιώς. Ο χώρος είναι επισκέψιμος καθημερινά.



Τα σπουδαιότερα ευρήματα μπορείτε να τα δείτε στο βιβλίο του αρχαιολογικού μουσείου του Πειραιά  ΕΔΩ
Η αρμόδια ΚΣΤ΄εφορεία αρχαιοτήτων αναφέρει για τις ανασκαφές των τελευταίων ετών:

ΚΥΘΗΡΑ
Διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός σωστικών ανασκαφών που έφεραν στο φως αρχαιότητες
από τη νεολιθική περίοδο έως και το 12ο αι. π.Χ.
Σημαντικά ευρήματα εντοπίστηκαν στην Παλαιόπολη, όπου σε κατάλοιπα μινωικού τάφου (υστερομινωικής Ι περιόδου) συλλέχθηκαν 260 αγγεία. 

ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ
Πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί και περιορισμένης έκτασης ανασκαφές στον κηρυγμένο
αρχαιολογικό χώρο του «Κάστρου» των Αντικυθήρων  και αποτυπώθηκαν τα αρχαία οχυρωματικά κατάλοιπα. Πραγματοποιήθηκε, επίσης, επιφανειακός καθαρισμός του ναού του Απόλλωνα που βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου του «Κάστρου».




Αντικύθηρα.Τμήμα της οχύρωσηςτου κάστρου.



Βίντεο με την αρχαία ιστορία των Κυθήρων:





Ο Άρης Τσαραβόπουλος είναι ο αρχαιολόγος που εργάστηκε στα Κύθηρα, ως επικεφαλής  του ανασκαφικού έργου της Β' ΕΠΚΑ - Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων  (και μετά το 2005 στην ΚΣΤ' ΕΠΚΑ) από το 1994 μέχρι το 2011. Όπως έγινε γνωστό, ο αρχαιολόγος που εργαζόταν μέχρι το Νοέμβριο του 2011 στο υπουργείο Πολιτισμού, στην προαναφερθείσα υπηρεσία, οδηγήθηκε σε εργασιακή εφεδρεία και απομάκρυνση από τη δουλειά του ύστερα από την επιβολή των δημοσιονομικών αλλαγών που προώθησε η ελληνική κυβέρνηση. Ο Άρης Τσαραβόπουλος πραγματοποίησε μία διάλεξη στην Αθήνα, στα γραφεία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, στην οδό Ερμού 136. Ο αρχαιολόγος μάς ταξίδεψε στην ιστορία και τα μνημεία των Κυθήρων με μία μοναδική παρουσίαση την οποία σας παραθέτουμε με μορφή βίντεο. Παρακολουθήστε το για να γνωρίσετε το όμορφο και εξαιρετικά ενδιαφέρον παρελθόν του νησιού. 




http://www.archaiologia.gr/blog/2013/06/24/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8D%CE%B8%CE%B7%CF%81%CE%B1/


Printfriendly