.widget.ContactForm { display: none; }

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016

Νήσος Σχίζα και σπήλαιο "Μαύρη Τρούπα", Μεσσηνία


Νήσος Σχίζα
Η Σχίζα είναι το μεγαλύτερο νησί των Μεσσηνιακών Οινουσσών, με έκταση 12,3 τ.χλμ.. Στο παρελθόν ονομαζόταν Καμπρέρα και Καβρέρα. Είναι ένα βραχώδες νησί το οποίο χρησιμοποιείται από την πολεμική αεροπορία ως πεδίο βολής Στην πραγματικότητα δεν έχει μόνιμο πληθυσμό, αν και στην απογραφή του 2001 αναφέρεται να έχει 2 κατοίκους. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Πύλου-Νέστορος, ενώ την περίοδο 1999 -2010 ανήκε στον Δήμο Μεθώνης. Νοτιοδυτικά της Σχίζας είναι το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, γνωστό ως τάφρος ή φρέαρ των Οινουσσών με βάθος 5.121μ. Το υψηλότερο σημείο του νησιού είναι 201μ.Σημαντικότερο αξιοθέατο της Σχίζας είναι το σπήλαιο Μαύρη Τρύπα. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού, σε απόσταση 400 μέτρων από τη θάλασσα διανοιγμένο μέσα σε Ηωκαινικό ασβεστολιθικό βράχο. Παραμένει μέχρι σήμερα ανεξερεύνητο. Το νησί είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000, μαζί με τη γειτονική Σαπιέντζα και την περιοχή του ακρωτηρίου Ακρίτας, με τον κωδικό GR2550003
Η Σχίζα1, σήμερα στο μεγαλύτερο της τμήμα πεδίο βολής, διατηρεί ίχνη κατοίκησης από τους προϊστορικούς χρόνους. 
Μια μεγάλη εγκατάσταση της ύστερης αρχαιότητας και των πρώιμων βυζαντινών χρόνων εκτείνεται σε πλάτωμα που απολήγει σε ακρωτήρι, στα βορειοανατολικά του νησιού. 
Η περιοχή περιλαμβάνει βαθύ ευλίμενο όρμο, στη θέση Λίμπι, με δύο μυχούς, που προσφέρει ασφαλές καταφύγιο. Η στεριά καλύπτεται από όστρακα και κτιριακά λείψανα σε επίπεδο θεμελίων, κτισμένα από ντόπιο ασβεστόλιθο (εικ. δεξιά). 
Στην παραλία του ενός των μυχών διατηρείται παλιό πηγάδι πόσιμου νερού (εικ. κάτω), ενεργό και σήμερα.
Στο βορειοανατολικό άκρο της Σχίζας, στον όρμο Καραβοστάσι, έχουν εντοπιστεί αρκετά ναυάγια. 
Από τα δυτικά προς τα ανατολικά έχουν βρεθεί δύο ελληνιστικά, ένα βυζαντινό του 10ου- 11ου αιώνα, τρία ρωμαϊκά στη βόρεια είσοδο του όρμου (-1ος έως +3ος αι.) και ένα ναυάγιο του 6ου- 7ου αιώνα στη νότια είσοδο του όρμου. Στην ίδια θέση υπάρχει προϊστορικός οικισμός.

-Αριστέα Καββαδία- Σπονδύλη: Πρωτοβυζαντινή Πυλία
-Ιστότοπος : wikipedia

1. Ε. Παπακωνσταντίνου, ΑΔ 36 (1981) Χρονικά, 156.ΣΠΗΛΑΙΟΝ ΜΑΥΡΗΣ ΤΡΟΥΠΑΣ ΝΗΣΟΥ ΣΧΙΖΑΣ ΜΕΘΩΝΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Αριθμός 1029

Ι. Ιωάννου. Σύμβουλος Ε.Σ.Ε.

Το σπήλαιον «Μαύρη Τρούπα» αριθμός 1029 ευρίσκεται στη νήσο Σχίζα παρά την Μεθώνη Μεσσηνίας, και σε ύψος 100μ. από την θάλασσα και σε απόστασι ενός χιλιομέτρου από την αρχή της τρίτης χαράδρας της τοποθεσίας Τρία Χαντάκια, από το λιμανάκι της Συκιάς.

Ιστορικό
Το σπήλαιο της νήσου Σχίζας «Μαύρη Τρούπα» είναι γνωστό πολύ πιο πριν του 1929 οπότε και αναγγέλεται επίσημα η ύπαρξίς του. Στο «Θάρρος», την εφημερίδα της Καλαμάτας, δημοσιεύεται τον Μάρτιο 1961 άρθρο με εντυπώσεις από επίσκεψί του στο σπήλαιο, του σουηδού Νατάν Βαλμίν. Ο Νατάν Βαλμίν περιορίζεται περισσότερο στον καθορισμό των θαυσμάτων αγγείων πού βρέθηκαν μέσα σ’ αυτό.
Αμέσως δείχνουν ενδιαφέρον ο διευθυντής της εφημερίδος «Νέστωρ» κ. Κ. Αλεβίζος και ο πρόεδρος της τουριστικής επιτροπής Μεθώνης κ. Κ. Τσούστουρας. Οι ανωτέρω ανέλαβον τα έξοδα μετακινήσεως και διαμονής του σπηλαιολόγου της Ε.Σ.Ε.
Η εξερεύνησις πραγματοποιείται την 30ην Ιουλίου 1961 με την βοήθεια των προαναφερθέντων και κατοίκων Μεθώνης και Φοινικούντος. Την μελέτη της εξερευνήσεως ανέθεσε η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία εις τον γράφοντα.

Προσπέλασις
Η προσπέλασις γίνεται με βενζίνα από την Μεθώνη με μιας ώρας διαδρομή μέχρι σε ένα αντιστοίχως από τα τρία λιμανάκια Συκιά, Καλό Λιμάνι, Αρνάκι. Από εδώ σε δύσβατα μονοπάτια με πορεία μιάς ώρας φθάνουμε στην είσοδο του σπηλαίου. Είναι απαραίτητη η βοήθεια οδηγού λόγω της δυσκολίας ευρέσεως τής εισόδου, επειδή ευρίσκεται σε σημείο κρυμμένο από θάμνους και βράχια στο εσωτερικό της χαράδρας, αλλοιώς είναι προβληματική η ανακάλυψις της εισόδου. Ολόκληρος η Σχίζα είναι πετρώδης με θάμνους και ελάχιστα χαμηλά δένδρα γύρω από την τοποθεσία του σπηλαίου, κυρίως στο άνω μέρος της χαράδρας όπου και τα ποιμνιοστάσια των βοσκών και μοναδικών κατοίκων του νησιού μόνο κατά τους θερινούς μήνες.

Το σπήλαιο
Το σπήλαιο «Μαύρη Τρούπα» αποτελείται από ένα κεντρικό διάδρομο ο οποίος χωρίζεται σε δέκα θαλάμους και μικρά διαμερίσματα. Η είσοδός του είναι άνοιγμα πλάτους 2 μ. και 1 μ. ύψους.
Μετά το στόμιο της εισόδου ακολουθεί μικρός θάλαμος. Αριστερά του από σχισμή πολύ στενή μπαίνουμε σε θαλάμους 5X 5X 2,50, είναι θαυμάσια διακοσμημένος, κυρίως τα τοιχώματα με στρώματα σταλαχτιτικής ύλης. Από μικρό άνοιγμα στο βάθος αριστερά διακρίνεται η κύρια αίθουσα.
Σε 15μ. περίπου από την είσοδο και με κατάβασι 2,5μ. βρισκόμαστε στην κύρια αίθουσα. Τεράστιες κολώνες 6 μ. στολίζουν θεαματικά και της χαρίζουν μεγαλοπρέπεια στην αίθουσα τόσο που να θυμίζει ναό. Ένας σταλαγμίτης 4μ., μοναδικός στο είδος του στο κέντρο. 
Στην άκρη και δεξιά υπάρχει ξηρολιθιά όπου το σταλακτιτικό υλικό έχει ενώση και στολίση όμορφα τις χτισμένες πέτρες. Σίγουρα πρόκειται για αρχαίο κτίσμα. 
Από πάνω ακριβώς σταλαχτίτες από τους κεντρικούς πόρους των οποίων έχουν περάση ρίζες, των έξω του εδάφους θάμνων και κρέμονται παράξενα στο κενό σαν συνέχεια των σταλακτικών. Η αίθουσα έχει διαστάσεις 12X 10X 6.
Παρετηρήθησαν ρωγμές και μικρές καταβόθρες που δεν χωρά ανθρώπινο σώμα και που δεν αποκλείεται με την διάνοιξί τους να αποκαλύψουν άγνωστες αίθουσες του σπηλαίου.
Κατηφορικά 2μ. και ακολουθώντας τον διάδρομο συνέχεια της κυρίας αίθουσας προχωρούμε βαδίζοντας πάνω σε σταλαγμίτες. Ωραιότατοι σταλαχτίτες κρέμονται από την οροφή και αριστερά μας ένα σύνολο από σταλαγμίτες σε απίθανες κλίσεις με ύψος 1 μ. δίνουν εντύπωσι θεατρικής παραστάσεως. Ο διάδρομος είναι γλιστερός από το γουανό και την υγρασία μέχρι τον τελευταίο θάλαμό του που καταλήγει σε στενή καταβόθρα βάθους 3μ. και με συνέχεια προς τα δεξιά, αλλά αδύνατο το πέρασμα λόγω στενότητος για ανθρώπινο σώμα. 

Οι τελευταίοι θάλαμοι διατηρούν πιο ακέραιο τον σταλαχτιτικό τους διάκοσμο λόγω της αποστάσεως και οι αρχαιοκάπηλοι δεν προχώρησαν τόσο μέσα για να προξενήσουν ζημιές

Διαστάσεις
Το ολικό μήκος των διαδρόμων και αιθουσών είναι 130 μ. περίπου, έχει δε κατευθείαν γραμμή μήκος στα 50μ.

Βιοσπηλαιολογία
Παρετηρήθη μεγάλη ποσότης γουανό, αλλά ίχνος ζωντανής νυχτερίδας. Είναι ανεξήγητο το γιατί εγκατελείφθη το σπήλαιο από τις νυχτερίδες. Ίσως οι εκρήξεις με δυναμίτες από τους αρχαιοκαπήλους δημιούργησαν ακατάλληλο περιβάλλον για ζωή μέσα στο σπήλαιο. Ουδέν σπηλαιόβιον παρετηρήθη αν και δεν έγινε επισταμένη έρευνα δια τον σκοπόν αυτό.

Ιστορία και Αρχαιολογία
Ο περιορισμένος χρόνος δεν επέτρεψε την έρευνα για τα περιφημοσυζητούμενα θραύσματα αγγείων τα όποια ο Βαλμίν τοποθετεί σύμφωνα με την διακόσμησί τους σε μεσοελλαδικά ή μεσομινωϊκά. Η ιδέα ότι ίσως είναι της τεχνοτροπίας των μοναδικών στον κόσμο κεραμεικών αριστουργημάτων του σπηλαίου Καμαρών, (αριθμός σπηλαιολογικού μητρώου 804), και αν τελικά αποδειχθή σχέσις μεταξύ των ευρυμάτων των δύο σπηλαίων θα γίνη πραγματικότης το όνειρο της αποδείξεως, πολλών γνωστών επιστημόνων και αρχαιολόγων, ότι η Κρήτη ήταν ενωμένη με την Πελοπόννησο.
Λέγεται ότι ήταν και άντρο του Νέστωρα. Ξένοι αρχαιολόγοι το επισκέπτονται με σχεδιαγράμματα και αυτό κίνησε και το ενδιαφέρον των βανδάλων, οι οποίοι έκαναν και τις ζημίες στην προσπάθεια τους να βρουν φανταστικούς θησαυρούς, πού όπως πιστεύεται έχουν κρύψει εκεί πειρατές.


Τουρισμός
Το σπήλαιο της Μαύρης Τρούπας δύναται να θεωρηθή τουριστικόν τοπικού ενδιαφέροντος, εξ αιτίας των καταστροφών του διακόσμου του. Αν διατηρούσε την αρτιμέλειά του θα ήταν πράγματι ένα αριστούργημα της φύσεως. Παρ’ όλα αυτά διατηρεί σπανίους σταλακτίτας, σταλαγμίτας, κολώνες και στολίσματα αξιόλογα από την σταλακτιτική ύλη στα τοιχώματα.
Αλλά υπάρχουν πολλά τουριστικά σύνδρομα. Η Μεθώνη με το κάστρο της, το μπούρτζι της, εφάμιλλο το του Ναυπλίου και κατάλληλο για ξενοδοχείο. Επίσης το κοντινό νησί Σαπιέντζα που ετοιμάζεται ως Εθνικός δριμός αναπτύξεως του κρητικού αιγάγρου. Οι φιλόξενοι κάτοικοι της Μεθώνης, η όμορφη αμμουδιά της παραλίας και όλα τέλος από πλευράς τοποθεσίας βοηθούν τον τουρισμό. Ενώ τόσο η Σχίζα όσο και η Σαπιέντζα είναι ιδεώδεις τόποι για υποβρύχιο ψάρεμα.
Λόγω εσωτερικής φυσικής διατάξεως του σπηλαίου η τουριστική αξιοποίησις αυτού δεν απαιτεί μεγάλο κονδύλι. Επίσης μπορεί να λυθή και το πρόβλημα διανοίξεως δρόμου με την βοήθεια του Μηχανικού του Στρατού μέχρι την είσοδο του σπηλαίου από ένα των τριών λιμανιών Καλό Λιμάνι, Αρνάκι και Συκιά.
Η νήσος Σχίζα έχει δυνατότητες δημιουργίας σε αυτήν διεθνούς κάμπινγκ με κέντρο τα αξιοθέατα του σπηλαίου Μαύρη Τρούπα.


Printfriendly