.widget.ContactForm { display: none; }

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Κρυονέρι Τριφυλίας: Αρχαιολογικές θέσεις



Με επιστολή του προς την Εφορεία ο εκπαιδευτικός Ν. Μανωλόπουλος, κάτοικος Αθηνών, υπέδειξε θέσεις με ύπαρξη πιθανών αρχαίων στο Κρυονέρι Τριφυλίας, τόπο καταγωγής του. Ακολούθησε αυτοψία στην περιοχή από την υπογράφουσα, τον υποδείξαντα και το συντηρητή της Εφορείας Γ. Δρε. Από αυτήν προέκυψαν οι ακόλουθες ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις:
α) Στη θέση Άγιος Νικόλαος, 800μ. περίπου βορειοανατολικά του χωριού Κρυονέρι (πρώην Σαρακινάδα) περιοχής Κοντοβουνίων Μεσσηνίας, καθ’ υπόδειξιν του Ν. Μανωλόπουλου έγινε μικρής έκτασης καθαρισμός. Αποκαλύφθηκαν λίθοι χωρίς συγκεκριμένη διάταξη, οστά ανθρώπινου σκελετού και μη διαγνώσιμη κεραμική. Γύρω από τη θέση περισυνελέγησαν λίγα όστρακα ελληνιστικών- ρωμαϊκών χρόνων, ίσως και μεταγενέστερα, τμήματα κεράμων και λίθινο τέχνεργο.
β) Σε μικρή απόσταση από την προηγούμενη θέση, ο Ν. Μανωλόπουλος υπέδειξε χαμηλό έξαρμα, απροσπέλαστο εξαιτίας πυκνής βλάστησης, το οποίο, σύμφωνα με τοπικές διαδόσεις, υποκρύπτει, πιθανώς, θολωτό τάφο.
γ) Τέλος έγινε αυτοψία σε απόσταση περίπου 1 και πλέον χλμ. νοτιοδυτικά του χωριού Κρυονέρι, στην τοποθεσία Πούσια ή Παλιόλακκα, η οποία είναι διαμορφωμένη, πράγματι, ως εκτεταμένη εδαφική κοιλότητα (λάκκα), ώστε να αιτιολογείται το δεύτερο τοπωνύμιο, και χαρακτηρίζεται από σχιστολιθικό ασβεστόλιθο. Από το πέτρωμα αυτό έχουν διαμορφωθεί μάνδρες-ξερολιθιές για τις εκεί αγροτικές ιδιοκτησίες, όπου καλλιεργούνται με σπαρτά. Σε θέση με εμφανή εδαφική έξαρση και πυκνή συσσώρευση λίθων από το τοπικό πέτρωμα εντοπίζεται ενδιαφέρουσα, μεγάλων διαστάσεων, κατασκευή. Μέσα στα πυκνά σκίνα διακρίνονται τμήματα τοίχου χτισμένου κατά το ισόδομο σύστημα, με μέγιστο φαινόμενο ύψος 1μ. περίπου.
Περισυνελέγησαν τμήματα κεράμων και λεπτότεχνα όστρακα, πιθανώς ελληνικών χρόνων συνδεόμενα με το κτίσμα, το οποίο, με μια πρώτη ματιά, δίνει την εντύπωση αρχαίου φυλακίου.
Η τοποθεσία έχει εκπληκτική θέα προς το Ιόνιο με ορατό από εκεί το «Κάστρο» της Κυπαρισσίας και τον αρχαιολογικό χώρο στη θέση Ελληνικό Μουριατάδας. Η θέση καταχωρίστηκε ως αρχαιολογική και χρήζει περαιτέρω έρευνας, αφού προηγηθεί εκτεταμένος καθαρισμός.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΝ ΔΕΛΤΙΟΝ 56-59 (2001-2004)

Νομός Μεσσηνίας. Κρυονέρι.  Θέση Πούσια ή Παλιόλακκα. Άποψη της θέσης και του αρχαίου κτίσματος.



Printfriendly