.widget.ContactForm { display: none; }

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα, 3 Απριλίου 2017

Το Θέατρο της Αρχαίας Θουρίας


 Ένα άγνωστο θέατρο αποκαλύπτεται στην Αρχαία Θουρία το καλοκαίρι του 2016

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που διενεργήθηκαν το φετινό καλοκαίρι στην αρχαία Θουρία υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας με τη Διεύθυνση της επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων Δρος Ξένης Αραπογιάννη, εντοπίστηκε το αρχαίο θέατρο της πόλης, άγνωστο έως σήμερα.
Συγκεκριμένα, στη διάρκεια δοκιμαστικών ανασκαφικών τομών που πραγματοποιήθηκαν στη θέση «Ελληνικά», ήρθαν στο φως τα πρώτα σαφή κατάλοιπα αρχαίου θεάτρου.
Η θέση βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της δυτικής πλευράς του υψώματος, όπου εκτείνεται η αρχαία πόλη της Θουρίας. Το θέατρο έχει προσανατολισμό προς τα δυτικά, με θέα την απέραντη εύφορη πεδιάδα της Μεσσηνίας, γνωστή στην αρχαιότητα ως «Μακαρία», και στο βάθος, προς τα νοτιοδυτικά, τη θάλασσα του Μεσσηνιακού κόλπου, ο οποίος στην αρχαιότητα ονομαζόταν «Θουριάτης» κόλπος.
Η ανασκαφική  έρευνα έφερε στο φως τον ισχυρό αναλημματικό τοίχο του κοίλου του θεάτρου, ο οποίος αποκαλύφθηκε σε μήκος 12,30μ. και σε ύψος σχεδόν 4μ. Ο τοίχος, με κατεύθυνση από Β προς Ν, είναι κτισμένος, με μεγάλη επιμέλεια, από ορθογώνιους λιθοπλίνθους κατά το ψευδοϊσόδομο σύστημα και ενισχύεται από εγκάρσιες αντηρίδες, που βρίσκονται σε κανονικές αποστάσεις μεταξύ τους. Παράλληλα προς τον αναλημματικό τοίχο και για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του αναλήμματος του θεάτρου, αποκαλύφθηκε άριστα διατηρημένος ο διπλός ισοδομικός τοίχος της αριστερής παρόδου, μήκους 18,35μ., πλάτους 1,25μ. και μέγιστου σωζόμενου ύψους 3μ. Κάθετες αντηρίδες, κτισμένες εσωτερικά και εξωτερικά και αυτού του τοίχου, εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη στατικότητά του.
Αποκαλύφθηκε επίσης σημαντικό τμήμα της κυκλικής ορχήστρας του θεάτρου, σε μήκος 5,45μ. και πλάτος 3,14μ.
 Η πρώτη σειρά των λίθινων εδωλίων του κοίλου βρέθηκε στη θέση της καθώς και η μία βαθμίδα της κλίμακας που οδηγεί στις κερκίδες του θεάτρου. Μπροστά στα εδώλια υπάρχει άριστα διατηρημένος ο διάδρομος για την κίνηση των θεατών περιμετρικά της ορχήστρας. Ο διάδρομος είναι κατασκευασμένος από μεγάλες ορθογώνιες λιθόπλακες, άψογα συναρμολογημένες. Ένας ανοιχτός ορθογώνιος, λίθινος αγωγός απορροής των ομβρίων υδάτων, που διατηρείται σε άριστη κατάσταση, περιτρέχει την ορχήστρα.
 Στην κοιλότητα πίσω από τα σωζόμενα in situ εδώλια, ήρθε στο φως μεγάλος αριθμός πεσμένων λίθινων αρχιτεκτονικών μελών και τμημάτων εδωλίων, που προέρχονται από τις κατεστραμμένες κερκίδες του θεάτρου στο σημείο αυτό.
 Το θέατρο είναι κατασκευασμένο από υπόλευκο ψαμμιτικό ασβεστόλιθο (πωρόλιθος) και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, χρονολογείται στους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους.
Όπως επισημαίνει η Διευθύντρια των Ανασκαφών της Αρχαίας Θουρίας, Δρ Ξένη Αραπογιάννη: «Το αρχαίο θέατρο της Θουρίας ήταν άγνωστο έως σήμερα και ο εντοπισμός του αποτελεί κορυφαίο γεγονός για την αρχαία ιστορία της Μεσσηνίας αλλά και σημαντικό νέο κεφάλαιο στην επιστήμη της αρχαιολογίας».Ανασκαφές 2017

Το αρχαίο θέατρο της αρχαίας Θουρίας στη Μεσσηνία εντοπίστηκε πέρσι στη θέση «Ελληνικά». Φέτος, κατά τη διάρκεια της ανασκαφικής έρευνας, που διενεργήθηκε υπό την αιγίδα της «Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας», με τη διεύθυνση της ε.τ. εφόρου Αρχαιοτήτων δρ Ξένης Αραπογιάννη, αποκαλύφθηκε σημαντικό μέρος του μνημείου.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η ανασκαφή «έφερε στο φως ολόκληρη την περίμετρο της ορχήστρας του αρχαίου θεάτρου, η διάμετρος της οποίας είναι 16,30μ. Επίσης αποκαλύφθηκε πλήρως ο αγωγός των ομβρίων που περιτρέχει την ορχήστρα καθώς και η πρώτη σειρά των εδωλίων τα οποία βρίσκονται αδιατάρακτα στη θέση τους».
«Πίσω από την πρώτη σειρά των εδωλίων», συμπληρώνει το ΥΠΠΟΑ, «εμφανίστηκε το κατώτερο μέρος του κοίλου όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός πεσμένων αρχιτεκτονικών μελών από τις υπερκείμενες κερκίδες, μεταξύ των οποίων πολλά τμήματα ακέραιων εδωλίων», ενώ «στη νότια (δεξιά) πλευρά του κοίλου σώζονται συνολικά πέντε βαθμίδες των κερκίδων με μεγάλο μέρος των εδωλίων στη θέση τους».
Επίσης, αποκαλύφθηκε τμήμα της νότιας (δεξιάς) παρόδου του θεάτρου, ενώ «ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ανακάλυψη τμήματος της σκηνοθήκης, στη βόρεια εξωτερική πλευρά του θεάτρου, όπου ήλθαν στο φως τρεις παράλληλες λίθινες αύλακες για την υποδοχή των τροχών της κινητής σκηνής (αρχ. πήγμα)».
Η συνολική έκταση του έως σήμερα ανεσκαμμένου χώρου στην οποία εκτείνονται τα ερείπια του αρχαίου θεάτρου είναι 51,25μ. από βορρά έως νότο και 28,20μ. από ανατολή έως δύση όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Printfriendly