.widget.ContactForm { display: none; }

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Άγιος Κωνσταντίνος Στενύκλαρου


Άγιος Κωνσταντίνος Στενύκλαρου
Κατά προσωπικήν εργασίαν των κατοίκων του χωρίου Στενύκλαρος προς καθαρισμόν του εγκαταλελειμμένου ναΐσκου «Άγιος Κωνσταντίνος» ευρέθησαν εν τραπεζοειδές επίκρανον, κιονίσκος εκ διλόβου παραθύρου και βάσις κίονος.[1]
Επίσης εις τάφος, περιέχων 12 χαλκά βυζαντινά νομίσματα. Εις την αυτήν θέσιν προϋπήρχε βυζαντινός ναΐσκος, μικρόν μέρος του οποίου σώζεται ενσωματωμένον εντός της αψίδος του Ιερού του νεωτέρου ναΐσκου.


Διαδρομή και Βυζαντινά μνημεία στην περιοχή [2]
Στη διαδρομή Καλλιρόη- Στενύκλαρο 200 μέτρα πριν το χωριό ,δεξιά σε ύψωμα συναντάμε την ερειπωμένη τρίκλιτη βασιλική με 2 πέτρινα θυσιαστήρια, την οποία κατέστρεψε ο Ιμπραήμ.
Στην είσοδο του χωριού στρίβουμε αριστερά και συναντάμε τον Αγιάννη που βρίσκεται δίπλα σε διβάρι και λίγο νοτιοδυτικά υπάρχει ο άγιος Γεώργιος. Το βάθρο της αγίας τράπεζας του ναού αναφέρεται στον Ιεροφάντη Μνασίστρατο, ο οποίος τελούσε τα μυστήρια της Ανδανίας. Έξω στο προαύλιο υπάρχει αρχαίος κίονας και ανατολικά του ναού υπάρχει τάφος της οικογένειας Μαρμαρά, διατηρητέο μνημείο.
Συνεχίζοντας τη διαδρομή, στην έξοδο του χωριού συναντάμε το νεκροταφείο.
Βορειοδυτικά του κοιμητηρίου, στα 20 μέτρα, υπάρχει ο Άγιος Κωνσταντίνος.
Ο χωματόδρομος, ανατολικά του κοιμητηρίου, σε απόσταση 600 μέτρων οδηγεί στην Παναίτσα η οποία έχει πολλούς τάφους που μοιάζουν με τους τάφους της Φονεμένης, που αναγράφεται στο Χρονικό του Μορέως, στη μάχη στο Μακρυπλάγι, στην περιοχή των Λάκκων.


[1] ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΝ ΔΕΛΤΙΟΝ 20 (1965): ΧΡΟΝΙΚΑ2 207
[2] lyrasi.blogspot.com



Printfriendly