.widget.ContactForm { display: none; }

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Το σπήλαιο του Γιαννήρακα, Άγιος Φλώρος


Σε απόσταση μισής ώρας ΒΑ του Αγίου Φλώρου Μεσσηνίας, στην Δ πλευρά του βουνού «Αλεξομάντρι» βρίσκεται ένα πολύ ενδιαφέρον από γεωλογικής, αρχαιολογικής και τουριστικής απόψεως σπήλαιο, γνωστό σαν η «Σπηλιά του Γιαννήρακα». Το σπήλαιο εξερευνήθηκε πρόχειρα το 1958.
Ο Παν. Γ Κρίμπας αναφέρει[1]: "Σε απόσταση μισής ώρας ανατολικά του χωριού βρίσκεται ένα πολύ ενδιαφέρον από αρχαιολογικής και γεωλογικής απόψεωςα σπήλαιο, η «Σπηλιά του Γιαννήρακα» με σταλακτίτες, σταλαγμίτες, λιθοματικές ροές κτλπ. που εξερευνήθηκε τον Μάρτη του 1958 από τον γράφοντα. Μέσα στο σπήλαιο ανευρέθησαν αρκετά θραύσματα από έγχρωμα αγγεία Μυκηναϊκής εποχής, που δείχνουν πως το σπήλαιο είχε χρησιμοποιηθεί κατά την αρχαιότητα ως λατρευτικός χώρος. Ακόμα ανευρέθησαν οστά προϊστορικών χρόνων. Τα ευρήματα αυτά έχουν παραδοθεί στο Μουσείο της Καλαμάτας."
Ο Μίμης Φερέτος[2] αναφέρει: «"Έχει είσοδο ύψους 1,20μ και πλάτους 2,50μ. Η πρώτη αίθουσα έχει βάθος 15μ. πλάτος 6μ και ύψος 2,50. Ένα πλήθος από σταλακτίτες και σταλαγμίτες της προσδίδουν φαντασμαγορική όψη. Τρείς διακλαδώσεις οδηγούν σε μικρότερες αίθουσες με θολωτή οροφή, στολισμένες όμοια με αναρίθμητους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Η πρώτη δεξιά της εισόδου διακλάδωση οδηγεί ανάμεσα από δύο ωραιότατους στύλους σε μία αίθουσα διαστάσεων 3/3 με μικρά πλάγια διαμερίσματα και «γαλαρία» που οδηγεί σε μεγάλο βάθος. Στη μικρή αίθουσα βρέθηκαν πολλά οστά ανθρώπων και ζώων καθώς και αρκετά θραύσματα εγχρώμων αγγείων διαφόρων εποχών, που μαρτυρούν ότι το σπήλαιο εξυπηρετούσε λατρευτικούς σκοπούς κατά το μακρινό παρελθόν. Σύμφωνα με τη προφορική παράδοση το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε στη Τουρκοκρατία και στη Γερμανική κατοχή, ως καταφύγιο και μάλιστα υπήρχε στη πρώτη αίθουσα εκκλησάκι."

[1] Παν. Γ. Κρίμπα, "Ο άγιος Φλώρος", άρθρο στην εφημερίδα "Μεσσηνικά Νέα", 12 Ιουνίου 1959- τεύχος 62. 
Επίσης τα ίδια στοιχεία δημοσιεύονται στον Τουριστικό Οδηγό Μεσσηνίας, εκδόσεις του περιοδικού της Νομαρχίας μεσσηνίας "ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ", επεξεργασία ιστορικών κειμένων: Γιάννη Αναπλιώτη, συλλογική προσφορά Δήμων και Κοινοτήτων- Καλαμάτα 1970.
[2] Μίμη Φερέτου, "Μεσσηνιακά" 1968, εκδόσεις Αριστομένης.

Πηγή: Άγιος Φλώρος Μεσσηνίας-Σύλλογος: Μεσσηνιακή Ένωση Αγιοφλωριτών "Ο ΠΑΜΙΣΟΣ" 1980
Πηγή φωτογραφιών: facebook/agios-floros



Printfriendly