.widget.ContactForm { display: none; }

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Το ναυτικό της Αρχαϊκής Ελλάδας


Μια περιήγηση μέσα από την ζωγραφική των αγγείων με θεματογραφία πλοίων του πανίσχυρου Ελληνικού ναυτικού της Αρχαϊκής εποχής

Το 700-490 π.Χ. Σε γενικές γραμμές, η ναυτική ιστορία της Ελλάδας για τοn έβδομο και όγδοο αιώνα δεν διαφέρει από την προηγούμενη περίοδο. Οι επιχειρήσεις του αποικισμού συνεχίζονται, οι εμπορικές σχέσεις με την Αίγυπτο και την Ανατολή εντείνονται. Μόνο νέο στοιχείο , οι εντονότερες σχέσεις με τη Δύση των  Πελασγικών  Τυρινών  και των Καρχηδονίων  μέσα από  τις ναυμαχίες,  εκεί που αντιτίθενται οι διάφοροι τύποι των πλοίων.Στις αρχές του έβδομου αιώνα, ένα κύμα της ανατολικότερης τέχνης  με στοιχεία  του ελληνικού Ιωνικού και  Αιολικού  κόσμου εισέβαλαν στα εργαστήρια της αγγειοπλαστικής στον κύριο ελλαδικό κορμό .Στους  Κορίνθιους αγγειοπλάστες που παράγουν αυτού του νέου ύφους αγγεία με πολύ  μεγάλη τελειότητα, τα οποία ήταν τόσο επιτυχημένα ώστε η Αθηναϊκή παραγωγή να υποφέρει. 
Όταν στο δεύτερο μισό του έβδομου αιώνα και ειδικά κατά τη διάρκεια του έκτου αιώνα, τα αθηναϊκά εργαστήρια αρχίζουν ανακαταλαμβάνουν την κυριαρχία τους στην αγορά για τα κεραμικά με το ύφος του μαύρου σε κόκκινο τα  ερυθρόμορφα, οι ζωγράφοι επιλέγουν σαν σχήμα και πάλι το πλοίο ως θέμα της επιλογής αυτής .
 
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ  ΑΤΤΙΚΗ ΜΕΛΑΝΟΜΟΡΦΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ (650-490 Π.Χ.).
Το 1968, ο Ρ .Τ. Ουίλιαμς ( GOS , 81-117), με στοιχεία που συλλέγονται σε έναν οιονεί εξαντλητικό κατάλογο των αττικών αγγείων με παραστάσεις πλοίων. ξεχωρίζει, μετά από κάποιες πρόδρομες παραστάσεις  πριν από το  550 π.Χ., σε  πέντε ομάδες σκάφων αντίστοιχα .
 
- τα έργα ζωγραφισμένα με  τον  ζωγράφο Εξηκία (μεταξύ 550 και 530) π.Χ. 
- για κοπή που δημιούργησε ο  Νικοσθένης (Λούβρο, F123), μεταξύ 530 και 510 π.Χ.
 
- τα έργα με τους ζωγράφους Λυσσιπήδη  και Αντιμένη (μεταξύ 530 και 510) π.Χ.
 
- με τους ζωγράφους γύρω από την ομάδα του Λεάγρου (περίπου 510) π.Χ.
 
- γύρω από μια διαφορετική των άλλων ομάδα περίπου 510 π.Χ.
  

Η κατάταξη είναι βεβαίως υπεράνω κριτικής από την άποψη της ιστορίας της τέχνης, αλλά δεν μπορεί να αμφισβητήσει κάποιος από τη σκοπιά της ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού.Αποδόσεις μορφής Διπύλου έχουν εγκαταλειφθεί και οι αθηναίοι  ζωγράφοι ενέκριναν την ρεαλιστική προοπτική. Ο  L. Casson (61, σημειώσεις 92-94, 62, και τις σημειώσεις 95 έως 100) διαπίστωσε την ύπαρξη με την εξής ακολουθία. 18 σκάφη κωπηλασίας για 17 κωπηλάτες, 9 σκάφη για 16 κωπηλάτες, 18 κωπηλάτες για 28 σκάφη, κλπ..
Με μία εξαίρεση, όλες αυτές οι εικόνες των πλοίων είναι για πόλεμο, το εμπορικό πλοίο και το αλιευτικό σκάφος έχουν σχεδόν αποκλειστεί από τον κατάλογο, η επιλογή είναι για τα  πολεμικά πλοία  και από αυτά τα πλοία τα πιο ευγενή.
Τα πληρώματα της Αρχαϊκής περιόδου ζωγραφισμένα σχηματικά, με έμφαση σε μια ήρεμη πλεύση στην ζωγραφική απόδοση τους , είναι σε  αντίθεση, των πληρωμάτων σε δράση, κατά την προηγούμενη περίοδο.
Με τον καθορισμό σε υφολογικά κριτήρια, ο RT Williams έχει δείξει ότι ορισμένοι τεχνίτες αντιγράφουν τα πραγματικά πλοία , με ποικίλους βαθμούς επιτυχίας και αποδόθηκαν  από έναν ταλαντούχο ζωγράφο .Ο  Εξηκίας, ο Νικοσθένης, ο Λυσσιπήδης,  ο Αντιμένης είναι κατά  καιρούς,  αυτός ο ζωγράφος.. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είχαν μπροστά τους  την αρχική αναπαράσταση  ενός πλοίου, αλλά το αντίγραφό του.
Μια λεπτομερής εξέταση των παραστάσεων  των αγγείων και τα σκάφη αυτά μπορούν να χωριστούν σε δύο κύριες ομάδες: 
- Τα πλοία να αποτελούν μια συνεχή ατέρμονα μορφή στην   ζωφόρο με ζωγραφισμένα πλοία  στο εσωτερικό του  αγγείου  όπου η επιφάνεια της θάλασσας ανακατεύτηκε με την επιφάνεια του υγρού ,που θα  υπήρχε μέσα στο αγγείο  έτσι ώστε ο ιδιοκτήτης του αγγείου θα μπορούσε βλέπει  το θέαμα των αγώνων πλοίων που  περιστρέφονται ασταμάτητα. 
- Τα πλοία να αποτελούν μέρος της εξωτερικής διακόσμησης του αγγείου.

Printfriendly