.widget.ContactForm { display: none; }

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Καπλάνι, Πλατανόβρυση- Χανδρινός,



ΚΑΠΛΑΝΙ:

Το Καπλάνι βρίσκεται λίγο πριν φτάσουμε στην Κορώνη και στα Τούρκικα σημαίνει τίγρις και κατ’ επέκταση πολεμικός, ανδρείος, αιμοβόρος άνδρας.
  Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την Κορώνη, βρίσκεται το χωριό Καπλάνι, με θέα σε Λυκόδημο και Ζαρναούρα. Τόπος της Ελιάς, του Αμπελιού, με φιλόξενους κατοίκους, ατενίζει τη Μεσόγειο απο την απίστευτη θέα στο Κομμένο Λιθάρι, προσφέρει τη δροσιά του στο Παλαιοχώρι και φοράει τα καλά του τον Ιούλιο για να τιμήσει τον Προφήτη Ηλία. Μακριά απο την τουριστική ανάπτυξη σας προσκαλεί όλες τις εποχές του χρόνου να το γνωρίσετε και να ξεκουραστείτε στη σκιά του αιωνόβιου πλατάνου της κεντρικής πλατείας.


Καπλάνι Μεσσηνίας
  Σε απόσταση 12 χλμ. από την Κορώνη το Καπλάνι, πάνω στη Ζαρναούρα μαζί με το Ζιζάνι και τα Γαλέϊκα (το σημερινό εξοχικό) αριθμούν 297 κατοίκους.
Στο Παλιόκαστρο, η δεσπόζουσα τοποθεσία προς τη θάλασσα και τα ερείπια μεσαιωνικών τοίχων, μαζί με τους μη ανεδεδειγμένους μυκηναϊκούς τάφους συσχετίζουν συντεχνία κάστρων Κορώνης - Μεθώνης και θα μπορούσαν να ξυπνήσουν το θρύλο, ότι παλιά, τα μεγάλα αυτά Κάστρα, συνδέοντο μαζί.


 Μεταξύ των χωριών Καπλάνι και Ζιζάνι στην κορυφή του λόφου Βίγλα ανασκάφηκε θολωτός τάφος διαμέτρου 5 μ και σωζόμενο ύψος 2.50 περίπου κτισμένος με πλακοειδή ντόπια πέτρα. Ο διάδρομος του τάφου 6 μέτρα περίπου είναι επίσης κτιστός με πέτρα. είναι συλημένος από την αρχαιότητα διατήρησε όμως την αδιατάρακτη ταφή 2 νεκρών σε λάκκο στο δάπεδο του θόλου .σε μικρή απόσταση ΝΑ εντοπίστηκε και δεύτερος θολωτός τάφος με τις ίδιες περίπου διαστάσεις. Τα γύρω ευρήματα δεν αποκλείουν και ύπαρξη περισσοτέρων στην περιοχή.

 


ΠΛΑΤΑΝΟΒΡΥΣΗ

  Πολύ κοντά στον Αριστομένη βρίσκεται η Πλατανόβρυση (Πολαίνα το παλιό της όνομα), ένα μικρό αλλά ζωντανό χωριό. 
Τρία λεπτά από το χωριό και παίρνοντας το δρόμο προς Βούταινα, μπαίνοντας για 500 μέτρα σε χωματόδρομους, φθάνεις σ’ ένα απείρου κάλλους τοπίο, με βασικό πρωταγωνιστή το νερό.
Είναι ο παλιός ποταμός Δίας, όπως τον αναφέρει ο Παυσανίας, που ξεκινά από τα Κοντοβούνια και ενώνεται με τον ποταμό του Παλαιού Λουτρού, για να καταλήξει στη Βελίκα.
Στο λοφίσκο πάνω από τον καταρράκτη, έγινε πριν από χρόνια ανασκαφή, από την οποία αποκαλύφθηκε σπουδαίος Μυκηναϊκός Τάφος.
Ο καταρράκτης της «Βαρδιγούς», μαζί με όλον τον περιβάλλοντα χώρο, δημιουργεί μια πανέμορφη εικόνα, που ομορφαίνει περισσότερο την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν τα πλατάνια γεμίσουν φύλλα. Εκεί, την προπαραμονή του Δεκαπεντάγουστου, ο Σύλλογος της Πλατανόβρυσης διοργανώνει γιορτές και πανηγύρια. Το δε έθιμο θέλει τις νέες νύφες και τους νέους γαμπρούς του χωριού να «βαφτίζονται» στη λίμνη.


Για όσους και όσες επιχειρήσουν να φθάσουν μέχρι τον καταρράκτη, καλό θα είναι να πάνε προετοιμασμένοι, διότι θα χρειαστεί να βραχούν, τουλάχιστον μέχρι τη μέση. Στη «Βαρδιγού» υπάρχουν κεφαλάρια με πολύ και καλό νερό. Από εκεί υδρεύεται και ο Αριστομένης.
Το 2002, σωστική ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία στο χώρο αποκάλυψε θολωτό τάφο που χρονολογείται στην Μυκηναϊκή περίοδο, -1700 έως -1200.
 Ο τάφος διαμέτρου 5,16μ., με σωζόμενο ύψος 2,80μ. είχε ήδη συληθεί από την αρχαιότητα, ωστόσο στο εσωτερικό του διασώθηκαν λίγα από τα άλλοτε πλούσια κτερίσματά του: ψήφοι από φαγεντιανή και κορναλίνη, φυλλάρια χρυσού, αιχμή βέλους, σφραγιδόλιθος από ορεία κρύσταλλο και διακοσμημένα πήλινα αγγεία της Μυκηναϊκής εποχής.
  Σε μικρή απόσταση στα δυτικά του τάφου διακρίνεται άλλος θολωτός τάφος μικρών διαστάσεων του οποίου η κορυφή της θόλου είχε καταρρεύσει. Ο τάφος αυτός ερευνήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 αλλά δεν απέδωσε ευρήματα. Από τα κατασκευαστικά του στοιχεία όμως πιθανόν χρονολογείται στους Πρωτογεωμετρικούς χρόνους -1100 έως -900.

Προφανώς στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει εκτεταμένο νεκροταφείο, που ίσως θα μπορούσε να συσχετιστεί με την Προϊστορική οικιστική εγκατάσταση που έχει εντοπιστεί στην περιοχή του Χανδρινού.




Θολωτός τάφος Πλατανόβρυσης, -1600/ -1200.  Ύστεροελλαδική Περίοδος. Διάμετρος 5,16μ., σωζόμενο ύψος 2,80μ Αριστερά ο θολωτός τάφος στην Πλατανόβρυση Χανδρινού στη φάση των ανασκαφών. Δεξιά από το εσωτερικό του τάφου.



ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ :

 Στη θέση Κισσός έχουμε νεκροταφείο με πολλαπλές ταφές σε πίθους και φτωχά κτερίσματα. Στα Πλατάνια εντοπίσθηκε, στη θέση Κοτρωνάκια, κρύπτη με 30 πελέκεις, ενώ στη θέση Γενίτσαροι εντοπίσθηκε θολωτός τάφος με υστεροελλαδική κεραμική διασκορπισμένη στο χώρο γύρω από αυτόν. Επίσης, φημολογείται ότι μέσα στο χωριό υπήρχε μικρός κυκλικός ταφικός τύμβος που τώρα έχει καταστραφεί. Επιπλέον, ίχνη νεκροταφείου και οικισμού υπάρχουν και στη θέση Κουμπέ




Χανδρινός.
Χάλκινος κρατήρας.
Χρονολογική περίοδος: Ύστερη Εποχή του Χαλκού (Υστεροελλαδική Ι - ΙΙΙ ή Μυκηναϊκή Περίοδος, -1680 έως -1060)

Περισσότερα για τα αρχαία του Χανδρινού στον σύνδεσμο:
Χανδρινός Μεσσηνία: Προϊστορικοί τύμβοι







Χανδρινός Μεσσηνίας




Printfriendly