.widget.ContactForm { display: none; }

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

΄Αγιος Βασίλειος Μεθώνης


 Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου θα το βρει ο επισκέπτης στην εθνική οδό Πύλου - Μεθώνης (απέναντι από τον λόφο του Άγιου Ονούφριου, 2 χλμ πριν την Μεθώνη. Επί της εθνικής οδού χρειάζεται να στρίψετε αριστερά στο επίσης ασφαλτοστρωμένο δρόμο και μετά ξανά αριστερά στον στενό χωμάτινο δρόμο που θα δείτε μπροστά σας. Χρειάζεται προσοχή για να μην χαθείτε καθώς δεν υπάρχει σχετική ταμπέλα πάνω στην εθνική και μπορεί να προσπεράσετε την στροφή και να βρεθείτε στην είσοδο της πόλης της Μεθώνης.


 Πρόκειται για σταυροειδή εγγεγραμμένο ναό που ανήκει στο λεγόμενο μεταβατικό τύπο, δηλαδή το συνδυασμό του ελεύθερου σταυρού με την τρίκλιτη τρουλαία βασιλική.
 Ο ναός είναι κτισμένος με αργολιθοδομή και φέρει οδοντωτή διακοσμητική ταινία στις κόγχες του τριμερούς ιερού. Τα παράθυρα που ανοίγονται είναι μικρά και ορθογώνια και ο τρούλος υψηλός και κυλινδρικός ενώ το καμπαναριό αποτελεί νεότερη προσθήκη.



 Υπέρ της χρονολόγησης στον 10ο ή 11ο αιώνα συνηγορούν ο υψηλός κυλινδρικός τρούλος, οι
ημικυκλικές αψίδες του ιερού, οι σχετικά χαμηλές δίοδοι μεταξύ των κεραιών του σταυρού και των δυτικών γωνιαίων διαμερισμάτων, ο μονοκάμαρος νάρθηκας και οι ελαφρώς επιμήκεις δυτικού πεσσοί.
 Μικρές δοκιμαστικές τομές που έχουν γίνει στους τοίχους του κυρίως ναού απέδειξαν την ύπαρξη τοιχογραφιών ενώ και στους χώρους του ιερού διακρίνονται τα ακόλουθα σπαράγματα: στο διακονικό ο Άγιος Ευστάθιος σε στηθάριο, στην πρόθεση, η Αγία Ειρήνη, επίσης σε στηθάριο, καθώς και τμήμα φυτικού διακόσμου.



Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το παλαιοχριστιανικό διάσκαφο κοιμητήριο του Αγίου Ονουφρίου, μοναδικό στο είδος του για ολόκληρη την Πελοπόννησο.
Περισσότερα: Άγιος Ονούφριος, παλαιοχριστιανικό κοιμητήριο


Πηγές:
Ιστότοπος Υπουργείου Πολιτισμού: Οδυσσεύς
Ιστότοπος: methonitv.gr





Printfriendly