.widget.ContactForm { display: none; }

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Πλάτανος- Κιθαριστές: Μεσοελλαδικός Τύμβος



 Δύο τυμβοειδή εξάρματα εντοπίστηκαν κατά τις παλαιότερες επιφανειακές έρευνες του πανεπιστημίου της Minessota στην ευρύτερη περιοχή δυτικά του Πλατάνου. Ένα εξ αυτών (προφανώς ο υπ. αρ.2), εντοπίσιμος και σήμερα, βρίσκεται περίπου 1 χλμ δυτικά του Πλατάνου, στα δεξιά του σύγχρονου δρόμου1, στο εσωτερικό μίας ιδιαίτερα οξείας στροφής.


 Το έξαρμα είναι ωοειδές, σώζεται σε ύψος περίπου 2μ. ενώ η ορατή διάμετρός του ανέρχεται περίπου στα 15μ. Μία περιορισμένης έκτασης αποκοπή του μνημείου στο δυτικό τμήμα του2, διαμόρφωσε μία μικρού ύψους τομή, που δείχνει μία ελαφρώς διαφορετική σύσταση εδάφους του μνημείου σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο, υποδεικνύοντας έτσι ανθρωπογενή κατασκευή (εικ.1.14). Μία σημαντική ποσότητα ευμεγεθών λίθων, είναι παρούσα, κυρίως στη κορυφή του μνημείου, ανάμεσα στους οποίους και ολιγάριθμοι πλακοειδείς. Αν και το συχνότερο κινητό εύρημα, που εντοπίζεται στο χώρο του τύμβου είναι σύγχρονοι, αποσπασματικοί κέραμοι (κυρίως στην κορυφή), σε διάφορα σημεία των πλευρών του και κυρίως στο δυτικό του ήμισυ, επισήμανα την παρουσία ολιγάριθμων οστράκων, μερικά εκ των οποίων χονδροειδούς κατασκευής, ορισμένα εκ των οποίων έχουν χαρακτηρισθεί στο παρελθόν ως μεσοελλαδικά3. 



 Η σημαντικότερη συγκέντρωση αποσπασματικής κεραμικής του μνημείου εντοπίστηκε στη ΒΔ πλευρά του, όπου ανάμεσα σε άλλα επισημάνθηκαν τουλάχιστον δύο όστρακα πίθων (εικ.1.15). Ελάχιστα τμήματα οστών είναι ορατά τη κορυφή του μνημείου, πρόκειται ωστόσο πιθανότατα για οστά ζώων και θα πρέπει να θεωρηθούν μάλλον σύγχρονα.
 Τα παραπάνω στοιχεία, σε συνδυασμό με την ίδια την φύση του μνημείου, την τοπογραφική του θέση αλλά και η εγγύτητά του με τον γνωστό τύμβο του Αγίου Ιωάννη καθιστά αρκετά πιθανή την παρουσία ταφών και ειδικότερα εγχυτρισμών στην θέση αυτή.

Ταφικά αγγεία: Πίθοι
Χρονολόγηση: Μεσοελλαδική περίοδος.

Αγγελετόπουλος Ιπποκράτης
"Οι Εγχυτρισμοί της Εποχής του Χαλκού στην Κεντρική και Νότια Ηπειρωτική Ελλάδα"

Σημειώσεις:
1. Mε κίνηση προς τον Πλάτανο. Αρκετά σαφείς οδηγίες για τον εντοπισμό του μνημείου μπορούν να βρεθούν στο Boyd 2002, 124.
2. Η επέμβαση αυτή ήταν εξαιρετικά πρόσφατη κατά το Νοέμβριο του 2008.
3. Boyd 2002, 124, σημ. 69.
Βιβλιογραφία:
McDonald & Hope Simpson 1961, 241∙ Koρρές 1982, 230∙ Boyd 2002, 124.




Printfriendly