Ο τάφος, παρόμοιος με τους υπόλοιπους γνωστούς θαλαμωτούς τάφους των Βολιμιδίων, έχει θάλαμο κυκλικό, με κυψελοειδή οροφή και δρόμο με έντονη κατωφέρεια. Ο προσανατολισμός του είναι από Β.-Ν. με το δρόμο προς Ν.
Ο θάλαμος έχει διάμετρο 5 και ύψος 3μ., ενώ το ύψος της θύρας, που σφραγιζόταν με ξερολιθιά, ήταν 1μ. Το μήκος του δρόμου είναι 6,70, το μέγιστο πλάτος του 1,90 και το ύψος του 1,90μ. Κατά του καθαρισμό του δρόμου συνελέγησαν όστρακα, θραύσματα κυλικών και ένα ακέφαλο πήλινο ειδώλιο τύπου Φ.
Στην ανατολική πλευρά του δρόμου υπήρχε παλαιότερη ταφή, τετράπλευρου σχήματος, εντός της οποίας βρέθηκε ένα αγγείο σωζόμενο κατά το ήμισυ, το οποίο χρονολογεί του τάφο στους μεσοελλαδικούς χρόνους.
Στη δυτική πλευρά του δρόμου ήταν ανοιγμένος μικρός παραθάλαμος με θόλο, παρόμοιος με του κυρίως ταφικό θάλαμο, εντός του οποίου βρέθηκαν θραύσματα κυλικών, ένα πήλινο πηνίο, ένα γραπτό κυλινδρικό αλάβαστρο, ένα άωτο σκυφίδιο, τμήματα αγγείων και πολλά όστρακα μυκηναϊκών χρόνων.
Στο δάπεδο του κυρίως ταφικού θαλάμου είχαν ανοιχθεί τρεις λάκκοι, σχεδόν παράλληλοι μεταξύ τους, με προσανατολισμό Β.-Ν.
Ο α' λάκκος βρισκόταν στην ανατολική πλευρά του θαλάμου, με διαστάσεις 1,70x 0,40 και βάθος 0,10μ.
Ο β' λάκκος, σε μικρή απόσταση δυτικότερα του πρώτου, είχε διαστάσεις 1,90χ 0,50 και βάθος 0,20μ., ενώ ο γ' λάκκος, πλησιέστερα στη δυτική πλευρά του θαλάμου, είχε διαστάσεις 1,80x 0,60 και βάθος 0,15μ. Εντός του θαλάμου βρέθηκαν επτά κρανία, που ανήκαν σε ισάριθμους νεκρούς.
Από την αφαίρεση της επίχωσης του θαλάμου συνελέγησαν 15 αγγεία (κυρίως μικροί ψευδόστομοι αμφορείς, πιθαμφορίσκοι, αλάβαστρα, σκυφίδια, πρόχοι και κύπελλα).
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο τάφος χρονολογείται στην ΥΕ εποχή και η χρήση του συνεχίστηκε έως την ΥΕ ΙΙΙΓ περίοδο2.
Βιβλιογραφία:
Α.Δ. 60 (2005) Β1. Σελ.: 326
Σημειώσεις:
1. Η ανασκαφή είχε σωστικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι ο τάφος εντοπίστηκε από την Εφορεία κατά τη διάρκεια εκσκαφής για τη φύτευση ενός φοίνικα. Παρά ταύτα, δόθηκε η άδεια στον καθηγητή Γ. Κορρέ , κατόπιν αιτήματος του, να πραγματοποιήσει αυτή την ανασκαφή, λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος του για την περιοχή. Εκ μέρους της Εφορείας, την ανασκαφή επόπτευσε η συμβασιούχος αρχαιολόγος Ευ. Μαλαπάνη.
2. Επειδή στην Εφορεία μας ουδέποτε παραδόθηκε εκ μέρους του ανασκαφέα αναλυτική έκθεση των αποτελεσμάτων της ανασκαφής, ως οφείλετο, δεν υπάρχει στο αρχείο μας το ανάλογο σχεδιαστικό ή φωτογραφικό υλικό, ούτε κατάλογος των ευρημάτων με λεπτομερή περιγραφή και χρονολόγηση. Σημειώνεται ότι δεν έγινε από του ανασκαφέα συντήρηση και καταγραφή των ευρημάτων της ανασκαφής, τα οποία φυλάσσονται στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Χώρας. Μετά το πέρας της ανασκαφής ο Γ. Κορρές προέβη στην κατάχωση του τάφου, χωρίς να λάβει τη σχετική γραπτή άδεια από την Υπηρεσία μας, ενώ με δική του πρωτοβουλία κατέχωσε και του παρακείμενο θαλαμωτό τάφο 1, ο οποίος είχε ανασκαφεί στο παρελθόν από του Σπ. Μαρινάτο.