.widget.ContactForm { display: none; }

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Προϊστορική ακρόπολη Κόντρα, Δώριο.


Η προϊστορική ακρόπολη βρίσκεται επί του λόφου Κόντρα ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων βόρεια του Δωρίου στα μισά περίπου του δρόμου που συνδέει το Δώριο με το Ψάρι[1]. Ο λόφος βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τον δρόμο (στα δυτικά) και υψώνεται περίπου 80 μέτρα από την επιφάνεια της γύρω πεδιάδας. Έχει οβάλ σχήμα με διαστάσεις περίπου 600Χ 500 μέτρα με προσανατολισμό ΒΑ- ΝΔ. Στην κορυφή του λόφου σχηματίζεται ένα επίπεδο πλάτωμα επίσης οβάλ σχήματος με διαστάσεις περίπου 160Χ 110 μέτρα. Ακριβώς δίπλα στον λόφο Κόντρα εντοπίζετε η πηγή της Κοπρινίτσας.


Η πηγή της Κοπρίνιτας βρίσκεται στις ανατολικές παρυφές του λόφου Κόντρα ακριβώς δίπλα από τον δρόμο. Με τα άφθονα νερά της, που μέχρι και σήμερα υδρεύουν το Δώριο, σίγουρα υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για την δημιουργία της προϊστορικής ακρόπολης. Στην πηγή υπάρχουν εγκαταστάσεις για την ύδρευση του Δωρίου ενώ επί του λόφου υπάρχει υδατοδεξαμενή. Ακριβώς δίπλα από τον δρόμο υπάρχουν λιμνάζοντα νερά με εγκαταστάσεις που δείχνουν παλαιότερες ενώ σε απόσταση περίπου 50 μέτρων έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη λιμνοδεξαμενή με ένα μεγάλο αντλιοστάσιο. Στην Κοπρίνιτα έχουν βρεθεί αγγεία[2] που χρονολογούνται από τα πρωτογεωμετρικά έως τα ελληνιστικά χρόνια γεγονός που καταδεικνύει την διαχρονική δραστηριότητα στην σημαντική αυτή πηγή.


Την προϊστορική ακρόπολη επί του λόφου Κόντρα εντόπισαν και ερεύνησαν πρώτοι οι Αμερικανοί αρχαιολόγοι William A. McDonald and Richard Hope Simpson την περίοδο 1964-68.[3] Αναφέρουν ότι το πλάτωμα της κορυφής περιβάλλεται από ισχυρά τοιχία (heavy field walls) που πιθανόν να ανήκουν σε αρχαίες οχυρώσεις. Οι χαμηλότερες πλαγιές του λόφου είναι πιό ομαλές και υπάρχουν σε αυτές σποραδικά κεραμικά αποτμήματα. Ωστόσο η μεγάλη συγκέντρωση κεραμεικής παρατηρείτε στο πλάτωμα της κορυφής. Στην συντριπτική της πλειοψηφία η κεραμεική ανήκει στην ΥΕΙΙΙ περίοδο. Σχετικώς αναφέρουν: "The only pieces we found that seem to be later than the Bronze Age are a couple of fragments of jars with rolled rims, probably H. LH III is represented by a kylix foot, of fine fabric and pinkish-buff color, with characteristic hollowed base; two fragments from stemmed bowls; a handle fragment from a deep bowl. Sherds from stemmed goblets with high-swung handles, in soft orange clay, appear to belong to MH or early LH. The usual coarse wares in "oatmeal" fabric are relatively abundant, including fragments of pithoi and large side-handled jars. Some jar handles are of more finely levigated buff and orange clay." Οι Αμερικανοί αρχαιολόγοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι στον λόφο Κόντρα υπήρχε σημαντική Μυκηναϊκή ακρόπολη που μαζί με τις ακροπόλεις στο Στιλιάρη (στα 4 χλμ. και 235 μοίρες από την Κόντρα) και της Μάλθης (στα 5 χλμ. και 161 μοίρες από την Κόντρα) σχημάτιζαν ένα τρίγωνο που έλεγχε στην Μυκηναϊκή εποχή την πεδιάδα του Σουλιμά. Επίσης ο Richard Hope Simpson[4] παρατηρεί ότι η ακρόπολη στο λόφο Κόντρα ήταν μεγαλύτερη από την προϊστορική ακρόπολη της Μάλθης.


Μετά την έρευνα των Αμερικανών αρχαιολόγων καμιά άλλη έρευνα δεν έχει γίνει στην ακρόπολη απ όσο γνωρίζουμε, ενώ δεν είναι καταχωρημένη στο διαρκή κατάλογο των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ελλάδας.
Το νεκροταφείο της ακροπόλεως λογικά θα πρέπει να εντοπίζετε στις νότιες παρυφές του λόφου Κόντρα αφού εκεί περισυλλέχθηκαν όστρακα, οστά και κεραμίδες από κατεστραμμένους θηκοειδείς τάφους που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάνοιξη αρδευτικού καναλιού.[5] Για τους τάφους αυτούς δυστυχώς δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία ή χρονολόγηση.
Στην σημερινή της κατάσταση η ακρόπολη περιβάλλετε από άνδηρα όπου έχουν φυτευτεί ελαιόδεντρα. Η κατασκευή των ανδήρων αυτών έχει προφανώς γίνει με το οικοδομικό υλικό της αρχαίας ακρόπολης. Κάποια από αυτά είναι τόσο μεγάλα και ισχυρά που ίσως να αποτελούν τμήμα της αρχικής οχύρωσης. Σε άλλα σημεία κοντά στο πλάτωμα της κορυφής έχουν διανοιχτεί αγροτικοί δρόμοι όπου έχουν συγκεντρωθεί μεγάλοι σωροί από αρχαίο οικοδομικό υλικό. Στην κορυφή όπου υπάρχει ομαλό πλάτωμα υπάρχουν αρκετά σημεία με τμήματα τειχών ή και κτηρίων που φαίνονται να βρίσκονται στην αρχική τους θέση. Επίσης ακόμα και σήμερα υπάρχουν σημεία στο πλάτωμα της κορυφής όπου παρατηρείτε μεγάλη συγκέντρωση κεραμικών αποτμημάτων.


Σημειώσεις- Βιβλιογραφία:
[1]. Η ακριβής θέση της κορυφής του λόφου via google maps: 37°18'45.5"N 21°51'46.4"E
[2]. Στη θέση Κοπρινίτσα βρέθηκαν τα παρακάτω αγγεία, τα οποία παρέδωσε ο Α. Ντόντος: 1. Μία οινοχόη μονόχρωμη, ελλιπής σε τμήμα του στομίου, ελληνιστικών χρόνων (Π5192). 2. Φλασκί ακέραιο, πρωτογεωμετρικών χρόνων (Π5193). 3. Αρυτήρας, ελλιπής σε τμήμα του σώματος, ελληνιστικής εποχής (Π5194). Α.Δ. 52 (1997) σελ.: 265
[3]. McDonald, William A. and Richard Hope Simpson, Further Explorations in Southwestern Peloponnese: 1964-1968. American Journal of Archaeology. Vol.73, No.2 (Apr., 1969), pp.123-177., '24A. Kondra (Dorion)', pg.139.
[4]. Simpson [1981]: Simpson, Richard Hope, Mycenaean Greece. Park Ridge, New Jersey: Noyes Press, 1981., 'F 216 Dorion: Kondra', pg. 138.
[5]. Από τους νότιους πρόποδες του λόφου Κόντρα περισυλλέχθηκαν όστρακα, οστά και κεραμίδες από κατεστραμμένους θηκοειδείς τάφους που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάνοιξη αρδευτικού καναλιού (BE327). Α.Δ. 43 1989 σελ.: 144









Printfriendly