.widget.ContactForm { display: none; }

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Δραγώγι Τριφυλίας. Αμυντικός πύργος


Αμυντικός Πύργος εντοπίζετε 1.400μ. Β από το χωριό Δραγώγι[1], στις νοτιοανατολικές πλαγιές του όρους της Μίνθης Τριφυλίας. Οι εξωτερικές διαστάσεις του πύργου είναι 5.80Χ 5.80μ. ενώ σώσετε σε ύψος μερικών δόμων. Οι πέτρες που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ειδικά της βάσης του πύργου είναι διαφόρων μεγεθών και σχημάτων. Υπάρχουν αρκετοί μεγάλοι δόμοι παραλληλόγραμμου σχήματος αλλά και άλλες μικρότερες. Δεν ήταν δυνατόν να εντοπιστεί κάποια είσοδος στον πύργο.
Ο πύργος του Δραγωγίου φαίνεται να είναι άγνωστος στην βιβλιογραφία ή τουλάχιστον δεν κατέστη δυνατόν να βρεθούν κάποια στοιχεία για αυτόν.


Από τα σωζόμενα υπολείμματα του πύργου είναι πολύ δύσκολη η προσπάθεια χρονολόγησής του. Κατά μία άποψη θα μπορούσε ο πύργος να είναι των πρώιμων Κλασσικών χρόνων αφού παρουσιάζει κάποιες ομοιότητες με τα τείχη της Αρχαίας Φιγαλείας. Ο πύργος φαίνεται να βρίσκεται στον δρόμο που οδηγούσε από την αρχαία Φιγαλεία, που βρίσκεται 3.700μ. στα ΝΔ, προς το θρησκευτικό κέντρο του Επικουρείου Απόλλωνος που βρίσκεται 1.900μ. στα Δ. Ο πύργος εκτός από τον δρόμο θα επιτηρούσε και την πεδιάδα προς τα Ν και η οποία φτάνει στον ποταμό της Νέδας.
Ωστόσο ο πύργος θα μπορούσε να είναι νεότερων χρόνων ίσως της εποχής της Φραγοκρατίας. Η λιθοδομή της βάσης του πύργου φέρει κάποιες ομοιότητες με τον Φράγκικο πύργο στο χωριό της Λυνίσταινας που βρίσκεται 2.5χλμ. στα ΒΔ.[2] Επίσης ο πύργος στο Δραγώγι έχει οπτική επαφή με το Φράγκικο κάστρο Κρεπακόρε που βρίσκεται 5χλμ. στα Β-ΒΔ. Το φράγκικο κάστρο Κρεπακόρε[3] βρίσκεται στην κορυφή της Ζακούκας, του όρους Μίνθη, σε υψόμετρο 1340 μέτρα, μεταξύ Λυνίσταινας και Ανδρίτσαινας και πάνω από το χωριό Φανάρι και δημιουργήθηκε κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 13ου αιώνα. Δεν πρόκειται για απλό κάστρο αλλά για ολόκληρο μεσαιωνικό οικισμό. Λόγω υψομέτρου ο οικισμός παραμένει σχεδόν άγνωστος αν και είναι ο μεγαλύτερος στο είδος του στη ΒΔ Πελοπόννησο. Πιθανόν λοιπόν ο πύργος στο Δραγώγι να αποτελούσε μέρος της άμυνας του μεσαιωνικού αυτού οικισμού.
Ωστόσο μόνον η επίσημη αρχαιολογική έρευνα θα μπορούσε να μας δώσει περισσότερα στοιχεί για την χρονολόγηση του αμυντικού πύργου στο Δραγώγι.


"Αριστομένης ο Μεσσήνιος". Έρευνα και φωτoγραφίες, "Peter"

[1] Θέση του αμυντικού πύργου Δραγωγίου via Google maps: 37.428817, 21.878001
[2] Πύργος Λυνίσταινας -"Καστρολόγος" (online)
[3] Κάστρο Κρεπακόρε -"Αριστομένης ο Μεσσήνιος" (online)






Printfriendly