.widget.ContactForm { display: none; }

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Καστράκι Φιλιατρών: Η Προϊστορική θέση


Η Προϊστορική θέση Καστράκι εντοπίζεται 1,5 χλμ. περίπου Β από το χωριό της Βάλτας στο οροπέδιο της Μόραινας Τριφυλίας. Στο σημείο αυτό ο ποταμός της Ευαγγελίστριας, ο οποίος πηγάζει στις υπώρειες των Κοντοβουνίων, κινείται προς Δ και εισέρχεται στο περίφημο ομώνυμο φαράγγι. Στην Ν πλευρά στην αρχή του φαραγγιού υπάρχει ο λόφος όπου εντοπίζεται ο ναός της Ευαγγελίστριας ενώ στην ακριβώς απέναντι πλευρά εντοπίζεται ο λόφος Καστράκι.
Η Προϊστορική θέση βρίσκεται στο πλάτωμα κορυφής του λόφου Καστράκι και εκτείνεται στις κάπως πιό ομαλές Β και ΒΑ πλαγιές, ενώ η διαστάσεις της θέσεις είναι περίπου 150μ. ΒΔ- ΝΑ επί 120μ.


Την Προϊστορική θέση στο Καστράκι Φιλιατρών πρώτοι εντόπισαν και περιέγραψαν οι Αμερικανοί Αρχαιολόγοι William A. McDonald και Richard Hope Simpson στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ΄60.[1] Η κεραμική είναι των Προϊστορικών χρόνων με κάποια αποτμήματα να χρονολογούνται στην Υστεροελλαδική περίοδο. Σχετικώς με την κεραμική οι Αμερικανοί αρχαιολόγοι αναφέρουν: " Sherding conditions are poor, but we collected a fair amount of coarse ware, including jar handles, mainly of "oatmeal" fabric. A flat strap handle from an open shape and a krater handle in finer white fabric show that LH is represented."
Οι William A. McDonald και Richard Hope Simpson αναφέρουν ότι στο διάσελο 150μ. ΒΑ από το πλάτωμα κορυφής εντόπισαν τα υπολείμματα τουλάχιστον 4 κιβωτιόσχημων τάφων χτισμένοι με πλάκες, οι οποίου είχαν προσφάτως λεηλατηθεί- (Βέβαια αναφερόμαστε στην περίοδο 1965-8 όταν οι Αμερικανοί ερεύνησαν την θέση). Κοντά στο σημείο αυτό βρέθηκε κεραμική που χρονολογείται στους Ελληνιστικούς- Ρωμαϊκούς χρόνους.
Στην σημερινή του κατάσταση ο αρχαιολογικός χώρος έχει σχεδόν ολοκληρωτικά καταστραφεί. Το πλάτωμα κορυφής έχει ισοπεδωθεί με βαριά μηχανήματα και έχουν φυτευτεί ελαιόδεντρα. Το αρχαίο οικοδομικό υλικό έχει αποτεθεί προς τις πλαγιές του λόφο ενώ πιό πρόσφατες εργασίες με βαριά μηχανήματα για το άνοιγμα αγροτικών δρόμων έχουν αλλοιώσει ακόμα περισσότερο ολόκληρη την θέση. Προς την Β πλευρά της θέσης φαίνεται να υπάρχουν κάποια αρχαία τοιχία στην αρχική τους θέση ενώ κεραμικά αποτμήματα υπάρχουν κυρίως στις ΒΑ πλαγιές. Τα περισσότερα αποτμήματα είναι των Προϊστορικών χρόνων ενώ κάποια φαίνεται να είναι της Ρωμαϊκής εποχής.
Στο Καστράκι απ΄ότι φαίνεται υπήρχε μια μεσαία μεγέθους Προϊστορική θέση που βρισκόταν στην διαδρομή ανάμεσα στις δύο σημαντικές θέσεις του Αγίου Χριστόφορου και της Βάλτας, ενώ επόπτευε τις εύφορες εκτάσεις του οροπεδίου της Μόραινας προς τα Α.

"Αριστομένης ο Μεσσήνιος"

[1] McDonald, William A. and Richard Hope Simpson. Further Explorations in Southwestern Peloponnese: 1964-1968. Σελ: 135- 136.





Printfriendly