.widget.ContactForm { display: none; }

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Δάρα Μεσσηνία: Θολωτός τάφος


Περίπου 3 χλμ. Β. Από την Καρποφόρα, ανάμεσα στα χωριά Δάφνη και Δάρα, στη θέση Φράμα, ανασκάφηκε το φθινόπωρο του 1973, ένας θολωτός τάφος της ΥΕIIΙΑ και ΙΙΙΒ περιόδου. Η Εφορεία ειδοποιήθηκε σχετικά από τον επιστάτη των αμερικανικών ανασκαφών κ. Γ. Ανεστούλη, στον όποιο είχε αναφέρει την ύπαρξη του τάφου ο ιδιοκτήτης ιού κτήματος Β. Καψαμπέλης, που για πολλά χρόνια χρησιμοποιούσε τις πέτρες του τάφου ως οικοδομικό υλικό. Ο τάφος αυτός, που πρόκειται να δημοσιευτεί σύντομα από την υπογραφομένη, ανήκει σε μυκηναϊκό οικισμό, ανεξάρτητο από εκείνον της Καρποφόρας. Στην περιοχή του χωρίου Δάρα έχει άλλωστε επισημανθεί από την Εφορεία1 ακρόπολη με λείψανα των προϊστορικών και ιστορικών χρόνων, δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι ο τάφος έχει σχέση με τον οικισμό αυτόν.
Η ανασκαφή, που διήρκεσε δύο περίπου μήνες2, αποκάλυψε θόλο, διαμ. 6.75μ., με δρόμο μήκ. 5.80μ. Τα τοιχώματα είχαν πάθει μεγάλη φθορά από την οικοδομική δραστηριότητα του ιδιοκτήτη και μόνο σ’ ένα σημείο σώθηκαν ως το ύψος 1.30 μ. Το εσωτερικό του τάφου είχε ήδη από την αρχαιότητα αναταραχθεί, όπως μαρτυρούν οι ελληνιστικές ταφές, που βρέθηκαν σε στρώμα 0.50 μ. ψηλότερα από το δάπεδο της θόλου. Τα ευρήματα του μυκηναϊκού στρώματος δείχνουν συνεχή χρήση του τάφου στις YEIIIA και ΙΙΙΒ περιόδους, δεν υπάρχουν καθόλου ίχνη χρήσεως στην ΙΙΙΓ, ενώ είναι πολύ πιθανή η χρονολόγηση της κατασκευής του τάφου στην YEII από την παρουσία ορισμένων χαρακτηριστικών στοιχείων.

 
Ο τάφος έδωσε συνολικά 25 ακέραια αγγεία (Πίν.198β-δ), με τη χαρακτηριστική κακή όπτηση της ανατολικής Μεσσηνίας, πολλά πόδια κυλικών και όστρακα από μεγάλα αγγεία (πρόχους και τρίωτα), μικρό χάλκινο σπαθί και μικρό χάλκινο καθρέφτη (Πίν.199δ), υπολείμματα κοσμημάτων από μπλε υαλόμαζα (Πίν.199α), λεπίδες οψιανού και αιχμές βελών από την ίδια ύλη (Πίν.199γ), χάντρες διάφορων τύπων από ποικίλα υλικά και έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό μολύβδινων κομματιών (Πίν.199β). 
Η επισήμανση ιχνών από πυρές στο δάπεδο του τάφου και η ανεύρεση σκελετών ζώων ανάμεσα στις μυκηναϊκές ταφές, μαρτυρούν την τέλεση θυσιών, στοιχείο που κάνει τον τάφο του Δάρα ακόμη περισσότερο ενδιαφέροντα. Αναμφισβήτητα πρόκειται για τάφο οικογένειας πλούσιου ηγεμόνα της περιοχής.



ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΝ ΔΕΛΤΙΟΝ 29 (1973-1974) ΜΕΡΟΣ Β2- ΧΡΟΝΙΚΑ

1. ΑΔ 27 (1972): Χρονικά, σ. 264. "Εις την θέσιν Καπινίστρα του χωρίου Δάρα επεσημάνθησαν ερείπια αγνώστου εισέτι αρχαίου οικισμού προϊστορικών και ιστορικών χρόνων."
2. Η ανασκαφή έγινε με το συνεργείο των τεχνιτών και εργατών του Μουσείου Ολυμπίας με επικεφαλής τούς κκ. Γ. Αλεξάκη και Β. Αθανασόπουλο. Η επιστημονική βοηθός κ. Γκίκα-Παλληκαροπούλου συμμετέσχε σ’ όλη τη διάρκεια της ανασκαφής και συνέβαλε σ’ αυτήν ιδιαίτερα- επίσης βοήθησε στην ανασκαφή για ορισμένο χρονικό διάστημα η κ. Άλεξ. Πατριανάκου-Ηλιάκη.



Printfriendly