Η θέση "Κάστρο" βρίσκεται 1400 μέτρα βορειοανατολικά από τον Άγιο Φλώρο Μεσσηνίας, σε ευθεία γραμμή. Πρόκειται για έναν επιμήκη ψηλό λόφο με μήκος περίπου 1000μ. και διεύθυνση Β- Ν. Στην Β πλευρά ο λόφος έχει ύψος 410μ. και πλάτος 50μ. ενώ στην νότια πλευρά φτάνει τα 470μ. ύψος και πλάτος περίπου 100μ. Στην Ν. πλευρά της κορυφογραμμής βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος.
Η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο γίνεται από το χωριό Βρωμόβρυση απ΄όπου ξεκινάει χωματόδρομος προς τα ΝΔ και κατόπιν κινείται Ν παράλληλα με την κορυφογραμμή. Η ανάβαση είναι κάπως δύσκολη λόγω της βλάστησης, και γίνεται από τον χωματόδρομο στην Α πλευρά.
Η ακρόπολη έχει οβάλ περίπου σχήμα και χωρίζεται σε δύο μέρη. Το ένα τμήμα (βλ. Α στον χάρτη) έχει έκταση περίπου 3 στρέμματα και περιβάλλεται με πολύ ισχυρά τείχη πάχους 1,5 με 2 μέτρα. Στην Β πλευρά ξεκινάει άλλο τείχος μήκος 80μ. περίπου το οποίο φαίνεται να έγινε για να ενισχύσει την πιό ευάλωτη Α και Β πλευρά της ακρόπολης.
Το δεύτερο τμήμα (βλ. Β στον χάρτη) είναι λίγο πιό μικρό με 2 στρέμματα έκταση και το οποίο περιβάλλεται επίσης με ισχυρά τείχη. Στην Ν πλευρά ξεκινάει επίσης ένα επιπλέον τείχος μήκος 65μ. περίπου που φαίνεται να ενισχύει και αυτό την άμυνα από την Α πλευρά.
Η θέα από την θέση "Κάστρο" είναι εκπληκτική. Υπάρχει οπτική επαφή με ολόκληρη την πεδιάδα του Παμίσου μέχρι τον Μεσσηνιακό κόλπο στα Ν. Χαμηλά στα Δ φαίνεται ο Άγιος Φλώρος και οι πηγές του ποταμού Παμίσου και στο βάθος το όρος της Ιθώμης. Προς τα Ν υπάρχει οπτική επαφή με το κάστρο του Πηδήματος ενώ προς Β υπάρχει οπτική επαφή με την ακρόπολη των Τσουκαλαίικων αλλά και το Δ τμήμα του Στενυκλαρικού πεδίου. Προς τα Α ήλεγχε τα περάσματα προς τον Ταΰγετο και την Λακεδαιμονία.
Από τα παραπάνω εύκολα συμπεραίνουμε πως η θέση "Κάστρο" επιλέχθηκε για την στρατηγική της θέση. Η σχετικά μικρή έκταση της θέσης (συνολικά 5 στρέμματα) αλλά και η δύσκολη πρόσβαση, με το κακοτράχαλο εκτεθειμένο τοπίο δεν είναι ενδεικτικά κάποιου πολίσματος. Εδώ θα πρέπει να υπήρχε ένα μεσαίου μεγέθους αλλά και αρκετά ισχυρό οχυρό- φυλάκιο.
Ο αρχαιολογικός χώρος "Κάστρο" Αγίου Φλώρου είναι άγνωστος και δεν αναφέρετε σχεδόν πουθενά στην βιβλιογραφία. Απ΄ότι γνωρίζουμε δεν έχει γίνει ποτέ κάποια επίσημη έρευνα στην θέση ενώ δεν αναφέρετε στον Διαρκή κατάλογο των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων Ελλάδας. Κάποιες γενικές πληροφορίες δίνουν ο Παν. Γ. Κρίμπας και ο Μίμης Φερέτος.[1]
Εξετάζοντας την ακρόπολη και το σχήμα της από τον χάρτη (Google Earth) η πρώτη εντύπωση είναι ότι πρόκειται γιά Προϊστορική θέση, με πολλές ομοιότητες με άλλες παρόμοιες θέσης της Μεσσηνίας. Τα τείχη είναι κατασκευασμένα χωρίς κανενός είδος κονιάματος (ξερολιθιά) ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί πέτρες διαφόρων μεγεθών και κάποιων αρκετά μεγάλων. Η δόμηση και το σχήμα της ακρόπολης θυμίζουν Προϊστορική εγκατάσταση.
Τα κεραμικά αποτμήματα που υπάρχουν, κυρίως στο κάπως πιό ομαλό B τμήμα της ακρόπολης, φαίνονται να είναι και αυτά Προϊστορικά. Η κεραμική έχει αρκετές προσμείξεις, ενώ κάποια αποτμήματα, όπως χείλος αγγείου ή χερούλι από ανοικτό μπεζ υλικό, πολύ πιθανόν να είναι της Προϊστορικής εποχής.
Δεν φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις για χρήση της ακρόπολης και σε μετέπειτα εποχές, αν και δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε.
Στην περιοχή υπάρχει μια ενδιαφέρουσα αλλά και αινιγματική κατασκευή. Πρόκειται για ένα τείχος που ξεκινάει ανατολικά από τον Άγιο Φλώρο, έχει μήκος περίπου 1000μ. και καταλήγει στους Δ πρόποδες της λοφοσειράς του "Κάστρου". Η χρονολόγηση και ο σκοπός κατασκευής του τείχους δεν είναι γνωστή. Πιθανόν να είχε αμυντικό χαρακτήρα.
"Αριστομένης ο Μεσσήνιος"
[1] Παν. Γ. Κρίμπα, "Ο άγιος Φλώρος", άρθρο στην εφημερίδα "Μεσσηνιακά Νέα", φ.62, 12 Ιουνίου 1959: "Στην θέση "Κάστρο" ή "Αρμακάς" βορειοανατολικά του Αγίου Φλώρου σώζονται μεσαιωνικά τείχη καθώς και ερείπια αρχαίου φρουρίου, που πιθανότατα ήταν προμαχώνας της αρχαίας Ιθώμης. "Μίμη Φερέτου, "Μεσσηνιακά" 1968, εκδόσεις Αριστομένης: "Το Κάστρο ή Καστρούλι στον Aγιο Φλώρο έχει τείχη από το βορρά και την ανατολή, και πύλη στη βορειοδυτική γωνία. Σύνορο της εύφορης Μεσσηνίας προς τα ανυπότακτα λημέρια των κλεφτών μοιάζει να είναι, αμυντική κατασκευή των Παλαιολόγων σε κάποια σχέση με το κάστρο στο Πήδημα που σε αυτό έμειναν κατά διαστήματα οι Παλαιολόγοι." Πηγή: agiosflorosmessinias.blogspot