.widget.ContactForm { display: none; }

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Ιερό Κλαίας


O Κάμπος Αβίας είναι ένα από τα γραφικά κεφαλοχώρια της Μεσσηνιακής Μάνης, σε υψόμετρο 350- 421μ., και απέχει από την Καλαμάτα 22 χιλιόμετρα.
Η αρχαία Γερηνία τοποθετείτε στον λόφο, κοντά στο χωριό Κάμπο, όπου είναι τό κάστρο της Ζαρνάτας. Σώζονται λείψανα των τειχών της αρχαίας πόλης.
Ο Παυσανίας την ταυτίζει με την Ενόπη, που ο Όμηρος την αναφέρει σαν ένα από τα εφτά "ευ ναιόμενα πτολίεθρα" του Αγαμέμνωνος, και διευκρινίζει ότι στις ημέρες του λεγόταν Γερηνία, ενώ μας πληροφορεί ότι - και σ´ αυτό συμφωνεί κι ο γεωγράφος Πτολεμαίος - ήταν πόλη μεσόγειος και μετείχε του Κοινού των Ελευθερολακώνων. Η ονομασία Γερηνία (και Γέρηνα), σύμφωνα με τις παραδόσεις που διέσωσε ο Παυσανίας, έχει να κάνει με τον θρυλικό Βασιλιά της Πύλου Νέστορα, που λεγόταν και "Γερήνιος", γιατί εδώ, όταν ο Ηρακλής κατέλαβε την Πύλο, κατέφυγε και παρέμεινε για αρκετό καιρό.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Νέστωρ μετέφερε τα οστά του Μαχάονος, γιου του Ασκληπιού, που σκοτώθηκε στον πόλεμο της Τροίας και τα ενταφίασε στη Γερήνια.
Κοντά στο κάστρο έχει βρεθεί Μυκηναϊκός θολωτός - βασιλικός τάφος ο οποίος ταυτίστηκε με τον τάφο του Μαχάονος, και διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση. Σύμφωνα με τον Παυσανία στην ίδια περιοχή υπήρχε  Ιερό- Ασληπείο του Μαχάονος, όπου είχε στηθεί και όρθιο χάλκινο άγαλμα του "Μαχάονος εστεφανωμένου", και γίνονταν "ιάματα νόσων".
Είχε επισημανθεί από τον Γυμνασιάρχη Νικ. Γιαννουκόπουλο, τον Σ. Κουγέα και τον αρχαιολόγο Σπ. Μαρινάτο κι άλλος τάφος ή το αρχαίο "Τρικκαίον Ασκληπιείον" της Γερηνίας.
Το πανάρχαιο τούτο πόλισμα, η Γερηνία, που διαδέχτηκε την Ενόπη, είχε τέτοια αίγλη ώστε έδωσε το όνομά του και σ´ όλη τη γύρω περιοχή. Με την ονομασία Γερηνία, οι αρχαίοι συγγραφείς και γεωγράφοι, δεν εννοούσαν μόνο την πόλη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
Αρχαιολόγοι, όπως ο Valmin, ο Boblaye κ.α., τοποθετούν το όρος Καλάθι που μνημονεύει ο Παυσανίας, στο βουνό Αγιώργης των Δολών και το Ιερό σπήλαιο της Κλαίας στην ανατολική κλιτή του ίδιου βουνού. Όσο για το όνομα Κλαία, ο Κουγέας είχε τη γνώμη ότι αναφερόταν σε κάποια Νύμφη.

Ιερό Κλαίας: Σωκράτη Β. Κουγέα



Σωκράτης Β. Κουγέας
Συμβολαί στην ιστορίαν και τοπογραφίαν της ΒΔ Μάνης





Printfriendly