.widget.ContactForm { display: none; }

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Πλάτη (Καναλουπού): Βενετικό υπόγειο υδραγωγείο


Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294 μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956. Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[1]
Σην Πλάτη βρίσκονται οι πηγές, τα νερά των οποίων καταλήγουν στις δεξαμενές των Φιλιατρών. Εκεί βρίσκονταν κάποτε και τρεις νερόμυλοι.[2]
Πληροφορίες για το Βενετικό υπόγειο υδραγωγείο αντλούνται από το ιστολόγιο "Πλάτη- Καναλουπού"[3]: "Εγινε (πριν λίγες ημέρες) η εξερεύνηση του υδραγωγείου, από ομάδα σπηλαιολόγων που ήρθανε για το σκοπό αυτό. Η ομάδα ήρθε τις πρωινές ώρες και περπάτησε σε όλη τη διαδρομή του. Δείτε παρακάτω το άρθρο με τις φώτο κ το βίντεό τους:
Άλλος ένας στόχος πραγματοποιήθηκε με επιτυχία. Στο εσωτερικό υπόγειου Ενετικού υδραγωγείου (Β΄ Ενετοκρατία 1687-1715) στο χωριό Πλάτη (Καναλουπού) Μεσσηνίας. 800 μέτρα συνολικό μήκος, συν δύο κλάδοι που τροφοδοτούν τον κύριο αγωγό με ύδωρ από μικρότερες πηγές.
Ευχαριστούμε το Θεόδωρο Χαίνη κάτοικο Κυπαρισσίας(Αρκαδιά), τον Πρόεδρο του χωριού Νικόλαο Γεωργακόπουλο, τους Τάσο Μπουρδέκα και Παναγιώτη Σαπέρα που χωρίς την βοήθειά τους δεν θα ήτο δυνατόν η επίσκεψη στο υδραγωγείο."


[1] el.wikipedia.org
[2] biopolitics.gr, Biotourism – Olive Culture in the land of Messinia Σελ.:362
[3] kanaloupou.blogspot.com





Printfriendly