Η θέση Παλαιόκαστρο εντοπίζεται σε έναν μεγάλο κωνικό λόφο, ύψους περίπου 600μ., ο οποίος βρίσκεται 700μ. περίπου ΒΔ από το χωριό του Μαγγανιακού. Ο λόφος είναι φυσικά οχυρός απ΄όλες τις πλευρές με πιό ομαλή την Δ πλευρά όπου ενώνεται με ένα διάσελο προς το ψηλότερο βουνό. Η πρόσβαση στον λόφο γίνεται από έναν χωματόδρομου που ξεκινάει από το χωριό του Μαγγανιακού και φτάνει στο διάσελο της Δ πλευράς ή από το χωριό Κορομηλέα που βρίσκεται στα Δ. Μέσα από το χωριό της Κορομηλέας ξεκινάει χωματόδρομος προς τα Α που ανεβαίνει το βουνό και φτάνει σε ένα διάσελο όπου υπάρχει ο ναός του Τιμίου Σταυρού. Από το ψηλό αυτό σημείο μπορεί κανείς να εποπτεύσει ολόκληρη την ΝΑ Μεσσηνία μέχρι τον Μεσσηνιακό κόλπο ενώ ο λόφος του Παλαιοκάστρου βρίσκεται πιό χαμηλά σε απόσταση περίπου 600μ. Ο χωματόδρομος συνεχίζει από το ξωκλήσι και φτάνει στο πλάτωμα της Δ πλευράς.
Η στρατηγική θέση και η ασφάλεια που προσφέρει το Παλαιόκαστρο είναι οι βασικοί λόγοι που η θέση χρησιμοποιήθηκε διαχρονικά. Υπήρχε μια αρκετά μεγάλη εγκατάσταση στα Μυκηναϊκά χρόνια ενώ στην πρώιμη Αρχαϊκή εποχή χτίστηκε στην θέση εντυπωσιακή οχυρωμένη ακρόπολη. Στον Μεσαίωνα υπήρχε στην κορυφή ισχυρό Φράγκικο φρούριο.
Η Προϊστορική κατοίκηση στο Παλαιόκαστρο Μαγγανιακού εντοπίζεται κυρίως στην Δ πλευρά. Τοιχία και άνδηρα υπάρχουν σχεδόν σε όλο το πλάτωμα του Δ διάσελου, αν και μεγάλο μέρος της θέσης στο σημείο αυτό έχει καταστραφεί από την διάνοιξη των δρόμων και την μεταγενέστερη χρήση του οικοδομικού υλικού. Στην περιοχή του διάσελου υπάρχουν αρκετά Προϊστορικά αποτμήματα.
Η κατάσταση βελτιώνεται όταν προσεγγίζουμε τις Δ χαμηλές πλαγιές του Παλαιόκαστρου και προχωράμε από το μονοπάτι ανεβαίνοντας προς την Ν πλευρά. Εδώ φαίνονται καθαρά τοιχία και κατασκευές της Προϊστορικής περιόδου ενώ υπάρχει πληθώρα κεραμικών αποτμημάτων που με σιγουριά σχεδόν ανήκουν στην Προϊστορική εποχή.
Τα ίχνη της Προϊστορικής θέσης δείχνουν να σταματούν όταν φτάνουμε στην Ν πλευρά του λόφου, όπου οι οχυρώσεις αλλά και η κεραμική, από το σημείο αυτό και στα υπόλοιπα μέρη του λόφου συμπεριλαμβανόμενης της κορυφής, φαίνεται να είναι άλλων εποχών.
Η έκταση της Προϊστορικής θέσης φαίνεται να είναι περίπου στα 10 στέμματα, ωστόσο πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι συνέχιζε στην Ν πλευρά ενώ στην κορυφή του λόφου θα πρέπει να υπήρχε ακρόπολη. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υπήρχε μιά αρκετά μεγάλη και σημαντική οχυρωμένη Προϊστορική ακρόπολη στο Παλαιόκαστρο με την περιοχή κατοίκησης στην Δ πλευρά και το διάσελο.
Η αρκετά μεγάλη και άγνωστη αυτή Προϊστορική θέση βρισκόταν σε στρατηγικό σημείο ελέγχοντας την πεδιάδα στα Α και τα Ν και θα πρέπει να ήταν σημαντική.
"Αριστομένης ο Μεσσήνιος"