.widget.ContactForm { display: none; }

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Ραπτόπουλο Μεσσηνία: Η Προϊστορική θέση


Στον λόφο "Κάστρο" του Ραφτόπουλου εντοπίζεται μία εντελώς άγνωστη Προϊστορική θέση.
Ο λόφος του Κάστρου βρίσκεται 1200μ. ΝΑ από το Ραπτόπουλο και 730μ. ΒΔ από το Κλωνί. Ο λόφος έχει ύψος 660μ. και πρόκειται για μία από τις Α απολήξεις του μεγάλου ορεινού όγκου των Κοντοβουνίων. Στην κορυφή του λόφου δημιουργείται ένα μεγάλο πλάτωμα αρκετών στρεμμάτων στο οποίο εντοπίζεται ένα βραχώδες επίπεδο έξαρμα ενός περίπου στρέμματος.
Στο πλάτωμα της κορυφής αλλά και στις Α πλαγιές του λόφου εντοπίζεται πλήθος κτηρίων και τοιχίων χωρίς συνδετικό κονίαμα. Τα υπολείμματα των κατασκευών μοιάζουν με τις τυπικές Προϊστορικές θέσεις που βρίσκονται διάσπαρτες στην Μεσσηνία ενώ η κεραμική που υπάρχει στην θέση πρέπει σχεδόν με σιγουριά να χρονολογηθεί στου προϊστορικούς χρόνους.
Η θέση πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε και στον μεσαίωνα αφού στο βραχώδες επίπεδο έξαρμα της κορυφής εντοπίζονται κτίσματα με συνδετικό κονίαμα που πιθανότατα ανήκουν σε μικρό πύργο- παρατηρητήριο[1] των μεσαιωνικών χρόνων.
Η Προϊστορική θέση στον λόφο του Κάστρου του Ραφτόπουλου είναι εντελώς άγνωστη και δεν αναφέρεται στην βιβλιογραφία[2]. Επίσης δεν συγκαταλέγετε στο κατάλογο των Προϊστορικών θέσεων που εντόπισαν και κατέγραψαν οι Αμερικανοί αρχαιολόγοι William A. McDonald και Richard Hope Simpson την δεκαετία του ΄60.


Η Προϊστορική θέση του Ραφτόπουλου βρίσκεται στην Δ πλευρά του οροπεδίου της Τριπύλης έκτασης αρκετών τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το οροπέδιο έχει υψόμετρο 350- 450 περίπου μέτρα και περικλείεται απ΄όλες τις πλευρές από τις υψηλές Α απολήξεις των Κοντοβουνίων. Το απόμερο αυτό οροπέδιο ήταν σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος ειδικά στην αρχαιότητα αφού από αυτόν πέρναγε ο δρόμος από την αρχαία Μεσσήνη προς το λιμάνι της αρχαίας Κυπαρισσίας. Στην Β πλευρά του οροπεδίου υπάρχει ένα άνοιγμα που επιτρέπει την πρόσβαση στην Δ πλευρά της πεδιάδας του Αρκαδικού ποταμού, του αρχαίου Κυπαρισσήεντα. Στην ΝΑ πλευρά στην περιοχή του Λατζουνάτου υπάρχει πρόσβαση προς την Κεντρική και Ανατολική Μεσσηνία.
Στην πλευρά της Β πρόσβασης στο οροπέδιο υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος των Ελληνικών Μουριατάδας[3] όπου υπήρχε σημαντικό πόλισμα των Υστεροελλαδικών χρόνων. Στο ίδιο το οροπέδιο εκτός από το Ραπτόπουλο εντοπίζεται μία ακόμα Προϊστορική θέση των ΜΕ- ΥΕ χρόνων στο χωριό Σελλά.[4]
Η Προϊστορική θέση στον λόφο του Κάστρου του Ραφτόπουλου θα πρέπει να ήταν μιά μεσαία μεγέθους αγροτική εγκατάσταση η οποία ήλεγχε -μαζί με την Προϊστορική θέση στο Σελλά- το αρκετά μεγάλο οροπέδιο της Τριπύλης που έχει αρκετά νερά και εύφορα εδάφη κατάλληλα για γεωργία αλλά και κτηνοτροφία.


*Οι φωτογραφίες του Κάστρου του Ραφτόπουλου είναι από τον Βασίλειο Χάντζο τον οποίο ευχαριστώ θερμά για την ευγενή παραχώρησή τους.

[1] Βιργινία Αλμπάνη- Νίκος Κοντογιάννης- Νιόβη Μπούζα: Αρχαιολογικό Δελτίο 2001- 4 σελ.:353
[2] Υπάρχει μιά αναφορά από το Παναγιωτόπουλο Αναστάσιο στην εργασία του "Μεσαιωνικής Μεσσηνίας ιστορικογεωγραφικά & Κοντοβουνίων οικιστικά". Σχετικώς αναφέρει: "Κάστρο απροσδιόριστης ηλικίας που επανοικοδομήθηκε στον μεσαίωνα ή άλλο που ερημώθηκε τελείως, χωρίς να αφή­σει τ' όνομα του στη θέση Κάστρο, μεταξύ των χωρίων Κλωνί και Ραφτόπουλου. Του τελευταίου εντοπίζονται θε­μέλια σπιτιών περί την κορυφή του λόφου (660μ.), η έρευνα των οποίων καθί­σταται αδύνατη χωρίς ανασκαφικά μέσα."
[3] "Αριστομένης ο Μεσσήνιος": Αρχαιολογικός χώρος Μουρατιάδας, Τριφυλία (online)
[4] William A. McDonald and Richard Hope Simpson "Further Exploration in Southestern Peloponnese: 1964-8". Σελ:133








Printfriendly